Банкеръ Daily

Общество и политика

Площадката за отпадъци в с. Яворец няма да се разширява

S 250 ca580da9 bc73 4e4a b076 8a35c5ec1053
S 250 99b83995 38f3 4afc b8b2 32003a23715d
S 250 52156206 40ee 47bf bed4 c280577efbd2

След срещата днес на председателя на БСП Корнелия Нинова и депутата от левицата Кристина Сидорова с кмета и жители на габровското село Яворец- РИОСВ излезе с решение, че площадката за преработване на отпадъци няма да бъде разширявана.

Припомняме, че преди решението на институцията Нинова получи подписката на местни жители срещу намерението на инвеститора за разширяване на дейността. Тя призова правителството за спешни мерки и за преглед на всички площадки за боклук в цялата страна.

Кметът на селото Кольо Коев благодари на председателя на БСП за бързата реакция

По-рано през деня председателят на БСП Корнелия Нинова и народният представител Кристина Сидорова се срещнаха с кмета и с жители на габровското село Яворец, които им предоставиха подписка. Поводът беше недоволството на местните хора от плановете за разширяване на съществуващия цех за преработване на отпадъци. В заявеното намерение беше посочено, че за целта ще се ползва питейна вода, а отпадната ще се излива в реката. Според хората това създава опасност както за качеството, така и за количеството на водата.

Друг проблем за местните е, че самият цех, където и в момента има бали с боклук, се намира само на 340 метра от къщите. "От красива държава, с чиста природа, ни превърнаха в бунище на чужди отпадъци. Не само тук, но и на други места в България се складират и преработват отпадъци. Управляващи, спрете да давате разрешения за това. Искаме чист въздух, вода и храна за българите”, категорична бе Нинова. Тя добави, че от левицата настояват и за пълен преглед на местата за преработване на отпадъци в цялата страна. По думите й сметищата в много общини са цъкащи екологични бомби, тъй като са препълнени, а строителството на нови клетки вече е закъсняло.

Facebook logo
Бъдете с нас и във