Банкеръ Weekly

Общество и политика

Плевнелиев загрижен за референдума

Президентът Росен Плевнелиев изрази загрижеността си от възможността съзнателно партии в парламента да отлагат за лятото провеждането на инициирания от него референдум за изборните правила.

"Това би било непочтено отношение, затова в рамките на Конституцията ще дам всичко от себе си този референдум да се проведе по един достоен начин", коментира той на среща с близо 200 сънародници в българското посолство в Лондон.

По думите му българският народ не заслужава да бъде лишен от дебат в парламента по референдум за изборните правила и идеята за национално допитване да изпадне в бюрократични процедури с неясен край.

"Вярвам в отговорното отношение и продължавам да апелирам референдумът да се проведе заедно с изборите за членове на Европейския парламент на 25 май. Не искам да вярвам, че партиите в парламента имат интерес от ниска избирателна активност", допълни държавният ни глава.

Пред Плевнелиев сънародниците ни пък поставиха въпроса за създаването на Съвет за българите в чужбина.

По бъдещата Стратегия за българите в чужбина все още се дебатира, поясни президентът, като напомни, че президентската институция няма законодателна инициатива.

"Една част от тази стратегия трябва да бъде и възможността българите да могат да гласуват електронно и във всяка част на планетата, но е необходима политическа воля това да се случи", каза той.

Сред темите, поставени от сънародниците ни в Лондон, са възможностите за по-бърза образователна и професионална адаптация и реализация на завършили образованието си в чужбина млади българи, реформа в съдебната система и репутацията на страната ни в чужбина.

"Системата на правораздаване в България е реформирана пет пъти! Това е удобно извинение да не насочим вниманието към постигнатите резултати. Решението е политиците да се откажат да кадруват в системата. Не трябват повече реформи, трябват резултати", подчерта държавният глава.

По думите му когато брутният вътрешен продукт на глава от населението достигне около 60 на сто от средния за Европейския съюз, тогава сънародниците ни ще започнат да се връщат в България.

Той даде за пример редица държави с аналогични процеси, сред които Испания, Гърция, Португалия, Полша, Словакия, Чехия. В тези страни, по думите на държавния глава, процесът на завръщане на емигрантите в родните им страни протича или вече е приключил.

"Днес БВП на България е 47% и имаме още много да работим", каза още държавният глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във