Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев връчи Почетния знак на Президента на д-р Исмаил Серагелдин

Съхранението на човешкото познание е основна и непреходна ценност. Днес във време на остро политическо противопоставяне и борба за ресурси това е здравият фундамент, който свързва всички общества. Затова трябва да го пазим и укрепваме. Това послание отправи държавният глава Росен Плевнелиев на церемонията по връчване на Почетния знак на Президента на д-р Исмаил Серагелдин.

„Щастлив съм, че имам честта да наградя с Почетния знак на държавния глава Г-н Исмаил Серагелдин - един от най-влиятелните интелектуалци в света днес. Неговите научни достижения са забележителни по обхват. Той е основател и директор на библиотека „Александрина“ – възроденият наследник на знаменитата Царска библиотека в Александрия, съградена от Александър Велики преди повече от 2300 години, ключово средище на огромни количества акумулирано човешко познание, културно многообразие, символ на толерантността и разбирателството между народите“, заяви президентът.

Роден в Гиза, Египет, Д-р Серагелдин завършва университета в Кайро, получава магистърска степен по регионално развитие докторска степен от Харвардския университет. Бил е вицепрезидент на Световната банка, председател на Международния център за селскостопанско развитие и е основател и председател на Глобалното партньорство по водите. Д-р Серагелдин е автор на над 100 книги в различни области, почетен доктор на 34 университета, измежду които и на Софийския университет. Той е и съпредседател на Международния център „Низами Ганджави“ – авторитетна неправителствена организация, която поощрява политическото лидерство за по-мирен свят, културното разбирателство и толерантността между народите. Член е на 18 престижни академии, напомни още Росен Плевнелиев.

„Голям хуманист, истински съзидател, човек, посветил живота си на неуморната кауза да пази, съхранява и популяризира ценното и непреходното в човешката история“, така определи президентът личността на носителя на отличието Д-р Серагелдин и му благодари за изграденото дълбоко приятелство и многостранно сътрудничество с България.

Президентът посочи, че сътрудничеството между библиотека „Александрина“ и водещи български образователни институции като Българската академия на науките, Софийския университет и Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“ е отлична база за надграждане на отношенията между двете страни.

„Във времена, в които хората се поляризират, екстремистите рушат общества, а сянката на тероризма тегне върху всички цивилизовани народи, отговорът ни не трябва да се изчерпва с военна сила“, заяви Д-р Исмаил Серагелдин и призова да бъдат построени повече мостове на разбирателство между обществата.

„Всички сме еднакви пред лицето на закона, трябва да умеем да се радваме на свободата си и да прегърнем разнообразието помежду си като богатство“, заключи Д-р Серагелдин. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във