Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев убеден, че ще има ново правителство до две седмици

България ще има правителство до две седмици, убеден е президентът Росен Плевнелиев. Прогнозата му идва след среща с австрийския му колега Хайнц Фишер, който е на двудневно посещение у нас. "Новият кабинет трябва да направи реформи в ключови сектори - сигурност, правосъдие, електронно управление, образование, здравеопазване", подчерта държавният глава. Плевнелиев коментира, че честата смяна на правителства в последните години, като знак към инвеститорите за нестабилно управление. Затова той се надява кабинетът да бъде сформиран възможно най-скоро.

"Въпреки тази нестабилност обаче, икономиката ни бележи ръст. Заложеният растеж за тази година е 1.5%, а за следващата 1.8 процента. Ако политиците ни се обединят, България има много повече потенциал за икономически ръст", смята Росен Плевнелиев.

Като основен приоритет на следващите управляващи държавният глава очерта реформата в енергетиката. Според него проблемите в сектора се дължат на факта, че ДКЕВР е политически зависим орган. "В последните 10 години липсва и честен дебат в сектора", смята президентът и допълни, че страната ни е енергиен център, който може да отключи своя потенциал.

Росен Плевнелиев призна, че българските институции не са перфектни и има какво да се подобри в тяхната работа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във