Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев: Тръмп не разбира ЕС

Тръмп не вярва в европейската интеграция, за съжаление, вярвам, че не я разбира. Путин също не вярва в европейската интеграция и отдавна се опитва да дестабилизира ЕС.  По-лошото тепърва предстои. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на бизнес форум в София. Държавният глава допълни, че САЩ са гарант за сигурността на ЕС, а оттеглянето на безусловния американски ангажимент ще дестабилизира допълнително съюза.

"Идва времето за промяна в ЕС. ЕС досега беше мека сила, това ще се промени. Голямата заплаха за България е да пропусне момента на новата вълна на интеграция, която предстои, според мен. Голямата заплаха за България е да дойдат политици, които да казват за българските производители, за произведено в България, срещу лошите чужди вериги и лоши ЕРП-та и България да се самоизолира под мотото - вижте колко е несигурно в ЕС, ние ли ще го оправяме, дайте да не се караме с Путин, Меркел, Тръмп, да си живуркаме в ъгъла на историята и да си гледаме българското. Който е пасивен, когато Европа се променя, ще предаде националния интерес", заяви Плевнелиев.

"Нима трябва да разрушим ЕС, за да разберем какво сме имали? ЕС не е формално обединение на държави или чиновници. ЕС е съюз за мир. Нашата мечта е мечта за мир. Мирът се постига чрез върховенство на закона, а не на силата", заяви президентът. Той заяви, че е дал всичко от себе си за обединена Европа. Според него модернизацията на България трябва да бъде кауза на всички правителства занапред и да не се поставя под въпрос.

"България трябва да продължи да бъде проевропейска сила на Балканите и да бъде отговорен член на ЕС и на НАТО. Светът е голям и широк, но спасението понякога дебне в ъгъла на собствената ти къща. Регионът има голям потенциал. Ние сме сила, ние сме фактор, ние искаме да бъдем приятел. Нека да бъдем на висотата на отговорността си. Не трябва да забравяме, че Балканите са важни - да ги позиционираме в центъра на своите политики. Европейската комисия е с нас - над 50 млрд. еврофондове са за държавите в региона. Ползата за страната ни от еврофондовете е 17 млрд. лв. Инструменти има, но България трябва да е амбициозна и и да работи", заяви Плевнелиев.

Президентът поиска съдебната реформа да бъде кауза. "Повече от ясно е, че както в България, така и в региона виждаме сблъсъка между олигархичния модел на икономика и истинското предприемачество. Факт е, че има сблъсък между изграденото с мисъл за следващото поколение и сенчестите структури, които са изградени с помощта на силови методи. Това е кауза за всички нас - реформата в съдебната система трябва да се ускори, остава още много работа. Борбата с корупцията трябва да се приоритизира, необходима е изключителна политическа воля за това, упоритост, усилия, продължаващи във времето. Изходът от тази битка зависи от всеки един от нас - да не взема, но и да не дава подкупи", заяви Плевнелиев. И допълни, че българите не искат да живеят в страна, в която задкулисието фалира банки, а регионални сили водят хибридна война.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във