Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев: Ще извадим истините за финансите в държавата

Служебното правителство няма да действа реваншистки и няма да скрие от българите състоянието, в което държавата се намира днес. Ще извадим истината за финансите в държавата, за дефицита, за фискалния резерв, за раздутите разходи за финансово необезпечените обществени поръчки и договори, заяви президентът Росен Плевнелиев при представяне на служебния кабинет. Държавният глава обеща още, че ще бъде извършен пълен анализ на изпълнението на бюджета. "42-ото Народно събрание остана глухо в своите последни дни за необходимата ревизия на бюджета. Бюджет 2014 бе сбъркан още в началото с планираните повече 2 млрд. лв. приходи, а съзнателния отказ от поправяне на грешките в бюджета означава по-малко сигурност", допълни той.
Следвайки конституционната процедура утре официално ще бъде разпуснато 42-ото Народно събрание и ще бъде назначен служебен кабинет, който да поеме управлението на страната.

"Не трябва да забравяме, че освен необходимост служебното правителство е възможност за България да реализира важни държавни приоритети", заяви държавния глава. Сред тях той открои финализиране на споразумението за партньорство с Европейската комисия в период 2014-2020 г. и стартиране на процедурата за влизане на България е единния банков надзорен механизъм на ЕС като първа стъпка за присъединяване към банковия съюз. Освен това Плевнелиев подчерта, че служебния кабинет ще излъчи достоен еврокомисар - Кристалина Георгиева и допълни, че ще настоява нейната кандидатура да получи висок пост в ЕК.

Плевнелиев допълни още, че служебното правителство ще извърши реформи с дългосрочно положително развитие за родината и ще внесе необходимото спокойствие в обществото

Facebook logo
Бъдете с нас и във