Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев се среща с кралица Елизабет Втора

Президентът Росен Плевнелиев заминава на официално посещение в Лондон. В рамките на визитата си той ще бъде приет от Нейно Кралско Величество Елизабет Втора и ще има редица срещи с представители на британското правителство на фона на въведените от Лондон мерки за ограничаване на миграцията и опасенията за възможни злоупотреби с британската социална система от страна на българи и румънци.

Днес президентът Росен Плевнелиев ще има срещи с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти и с председателя на Камарата на общините в Британския парламент Джон Бъркоу.

Утре държавният глава ще бъде приет в Бъкингам от Нейно Величество кралица Елизабет Втора и ще се срещне с външния министър Уилям Хейг, както и с министъра на професионалните умения и предприемачеството Матю Ханкок.

Аудиенцията при кралицата е изключително личен акт и протича по строго установен протокол. Преди началото на разговора се допуска единствено кралски фотограф, а по време на срещата, при необходимост, присъства единствено преводач, като не се водят никакви записки. Обикновено тя приключва в рамките на 20 минути. Очаква се във вторник Плевнелиев да бъде посрещнат и въведен в Бъкингам от най-малкия син на Елизабет Втора - принц Едуард, граф на Уесекс, адютантът на кралицата и управителят на Двореца. Те ще го придружат до Боу Руум (Bow Room), след което Адютантът ще отведе президента при кралицата. Очаква се по време на срещата Росен Плевнелиев да покани Елизабет Втора да посети страната ни в удобно за нея време. Преди него единственият български държавен глава с аудиенция при английската кралица е Петър Стоянов. Тя го приема през 2001 г.

В сряда президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с британския вицепремиер Ник Клег, с министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън и с министъра по въпросите на децата Едуард Тимпсън.

Държавният глава ще изнесе и лекция в Кралския институт за международни отношения „Чатъм хаус".

Росен Плевнелиев ще има среща и с Джоан К. Роулинг в качеството й на учредител на Фондация „Лумос". Още през 2010г. благотворителната организация на създателката на приказния свят на Хари Потър започва да работи у нас с Държавната агенцията за закрила на детето. Основната й дейност е подпомагане на деца в неравностойно положение.

В британската столица президентът Росен Плевнелиев ще бъде придружаван от над 30 представители на българския бизнес. Към делегацията ще се присъедини и министъра на външните работи Кристиан Вигенин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във