Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев: Русия се опитва да дестабилизира Европа

Налице са много косвени доказателства за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България, но и в други държави от ЕС. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю, публикувано в днешния брой на “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

По думите му Русия се опитва на една нова идеологическа основа да постигне старата цел на СССР. "Това става чрез отслабване на Европа и чрез разпространение на съмнението отношение на ценностите на демокрацията и върховенството на закона", обяснява президентът.

Руската пропаганда срещу европейските ценности - това е целта на Москва и в интернет, предупреждава Плевнелиев. Той припомня, че преди няколко години, когато се появиха първите предупреждения за тази нова война и когато за първи път той лично заявява това, много политици определят обвиненията като преувеличаване.

"Все пак хибридната война днес не е тайна повече, като тази политика има ясна цел – дестабилизиране на Европейския съюз", допълва българският президент. Той призовава лидерите в ЕС да посочат ясно "какво се случва и какво руската пропаганда цели".

Facebook logo
Бъдете с нас и във