Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев: Прокуратурата оставя съмнение за селективност

Експрезидентът Росен Плевнелиев за пореден път разкритикува действията на настоящия държавен глава Румен Радев. "Президентът Радев нарушава Конституцията. Денонощно се хули държавата от 4 години. Аз не съм го направил преди време. Държавният глава може да свали доверието си от всеки, но няма право да иска оставки - на парламент, на главен прокурор или на министър-председател", категоричен е Плевнелиев.

По думите му действията на Радев били "най-прекият път към диктатурата". 

"Днес България стои много по-добре, отколкото през 2008 г. Вероятно по статистика на ЕС ще се окаже, че тази година България ще бъде една от най-малко засегнатите от кризата страни. През 2008-2009 г. беше много трудно. Сега обаче е по-различно", посочи бившият държавен глава пред Нова телевизия. 

Плевнелиев коментира и новината, че Microsoft реши да инвестира 1 млрд. долара в Гърция и то в регионален световен хъб за база данни. "Microsoft не организираха търг, в който да получава оферти от други държави. Гърция се модернизира изключително бързо. Microsoft отидоха там, защото получиха договор от правителството на страната за няколко милиарда евро. Гърция днес е много по-напред, отколкото преди няколко години", смята Плевнелиев. И допълни: "Ако България реши да инвестира няколко милиарда евро в електронизация на услугите, със сигурност или Google, или Amazon, или Microsoft ще дойдат и тук."

Според него страната ни е направила не малко. "Имаме всички поводи за гордост, че имаме толкова бърз интернет. Създадохме 165 000 добре платени работни места в сферата на информационните технологии. Но все пак сме в конкурентна среда. Гърция не спи, инвестира милиарди", уточни експрезидентът. 

"Днес държавният глава твърди, че правителството и главният прокурор са мутри и мафия. Как да дойдат стратегическите инвестиции? При нас липсва базисния консенсус, че за поне 5 неща не трябва да се плюем", каза още той.

Плевнелиев обаче е на мнение, че има проблем в начина, по който действа прокуратурата, тъй като се забелязвала селективност в работата. Той визира доклада на обвинител номер едно Иван Гешев пред парламента за дейността на прокуратурата от 1 януари до 31 август 2020 г. "Половината олигарси са ударени жестоко, но другата половина не са. Това показва селективност", каза бившият президент, но изтъкна, че обвинението все пак работи на високи обороти. 

Той отбеляза, че предсрочните избори не са добро решение, защото това щяло да засили позициите на популистите, а такива, според него, са Румен Радев, Слави Трифонов, Мая Манолова и Корнелия Нинова.

Бившият президент определи резолюцията на Европарламента за България като "акт на тоталното противопоставяне на българи срещу българи".

Facebook logo
Бъдете с нас и във