Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев призова за проевропейско правителство преди 10 ноември

Ще ми се България да има едно проевропейско правителство, което да бъде съставено преди 10 ноември. За това призова във Велико Търново президентът Росен Плевнелиев, който участва в публичната дискусия "25 години свободна България", посветена на годините на прехода след 10 ноември 1989 година.

Той припомни, че от петък започват консултациите за създаване на правителство и уточни, че първите консултации ще се проведат с АБВ и "Атака". Започваме от най-малките и стигаме до най-големите, допълни държавният глава. Според него последните избори са показали, че българите искат едно проевропейско и продемократично правителство.

"Истината за комунистическия режим се замита и не се казва. А когато не се говори за даден проблем и решаването му бъде оставено на следващото поколение, то тогава се създава поредица от кризи", коментира още Плевнелиев. Той припомни, че според статистиката страната ни се намира на 14-о място в света по креативност. "Това е България на бъдещето. От другата страна е българската енергетика, където десетки години наред потъват по един милиард лева годишно", изтъкна държавният глава.


"Моят баща и моята майка, които са работили здраво по времето на комунизма, са създавали стойност, която, за съжаление, след това чрез една отвратителна приватизация бе подарена до голяма степен на политическите елити. Всъщност ние не сме толкова богати като Чехия, Словакия и други заради първите 10 години на прехода, за които аз мога да дам много примери, че българската приватизация 90-те години е била най-малкото непрозрачна и крайно неефективна", продължи с анализа си президентът.


Според него младите трябва да отворят новата страница в България, отвъд зависимостите от комунистическите елити. "Крайно време е да сложим комунизма в музея”, призова Плевнелиев.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във