Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев призова Радев да отложи избора на нов главен прокурор 

Експрезидентът Росен Плевнелиев призова сегашния държавен глава Румен Радев да отложи процедурата по избор на нов главен прокурор. 

"Аз не познавам кандидатът за главен прокурор. Ако се върнем през 2012 г. - като държавен глава апелирах да има минимум трима кандидати. Изслушванията да се предадат пряко...Нищо против кандидата, но изборът е с доста въпросителни", аргументира се Плевнелиев. 

Според Конституцията главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на пленума на ВСС. Текстовете обаче казват също така, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

Мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров изтича в края на годината, а на 24 октомври предстои да бъде избран приемникът му. Единствен кандидат за поста е сегашният заместник-главен прокурор Иван Гешев.

В телевизионно интервю Росен Плевнелиев и наддаването за новия завод на "Фолксваген". Според него има много причини и действия на Ердоган, които внасят съмнение по сделката между германския концерн и Турция. 

"Ние сме сериозно в играта повече от година и половина. Управителният съвет на "Фолксваген" е взел решение фабриката да е в Турция - пазарът е много по-голям. Там има много развито производство, там има хора, кадри, техника. Обаче пък надзорният съвет, където са собствениците, гледа дългосрочно на нещата и още има своите притеснения. Шансът за България е минимален, управителният съвет трудно би променил позицията си. В Турция има цели екипи и архитекти, които работят", разясни бившият държавен глава. 

Той сравни ситуацията с футболен мач, във всеки момент от който може да влезем в играта. ЕК, ЕП, немската общественост, немските медии застанаха зад нас, успехът е видим, продължаваме да работим да подобрим офертата, подчерта Росен Плевнелиев.

"Ние не бива да си седим в блатото и да казваме "нямаме възможност". Така инвеститори ще ни пропускат, за пръв път имаме амбиция. Битката е за богатство, за благоденствие, за стратегически инвестиции. Гледаме напред с мотивация и надежда, че България е готова да приеме стратегически фабрики", обобщи експрезидентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във