Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев призова обществото да подкрепи действията на Иван Гешев

Бившият президент Росен Плевнелиев похвали работата на новия главен прокурор Иван Гешев и призова обществото да го подкрепи. 

"Дълги години обвинявахме прокуратурата, че не е ефективна, че не е активна. Сега виждаме, че се работи на високи обороти. В продължение на десетилетия очаквахме прокуратурата да стигне до високите нива, до най-богатите българи, до олигарсите. Това започва да се случва, това е добро намерение", коментира експрезидентът и добави, че сега въпросът е дали държавното обвинение ще подгони всички злодеи.

По повод казуса между Гешев и действащия държавен глава Румен Радев той отбеляза, че обществото трябва да знае дали Радев е нарушил закона. 

"Всеки един казус сам за себе си трябва да бъде обяснен, но този е по-скоро махленски, елементарен, битов, показва същността на държавния глава, той казваше, че е моралната алтернатива - ето, че не е никаква морална алтернатива, той е погазил закона, за да назначи приближената му тогава Десислава Генчева", каза Плевнелиев пред Nova телевизия. 

По думите му Радев морално вече се е провалил, това бил един пропуснат, профукан, провален президентски мандат.

"За мен проблемът е само един – след като прокуратурата може да стигне до президента, когато има съмнение, че е нарушил закона, както и до най-богатия мъж, когато има съмнение, че е нарушил закона, това е добре, защото никой вече не е имунизиран. Въпросът е дали прокуратурата ще стигне до всички, които не спазват закона", отбеляза още бившият държавен глава. 

Според Плевнелиев заявката на прокуратурата, че може да действа на тези нива, трябва да получи подкрепата на обществото. Освен това били необходими синхронизирани действия на всички нива в държавата – парламент, институциите, проверяващите органи, прокуратурата, съдът.

"Работи се на високи обороти, дадена е заявка за действие на всички възможни фронтове. Необходими са резултати, но трябва да се даде време. Моето притеснение е доколко всички тези медийни акции са подплатени с доказателства, така че да има справедливост", обобщи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във