Банкеръ Weekly

Общество и политика

Плевнелиев: Подкрепям "Южен поток"

България разчита на успешно изпълнение на проекта за газопровод "Южен поток", заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за ИТАР-ТАСС.

"Като президент аз поддържам проекта "Южен поток" и се надявам, че той ще бъде реализиран в съответствие с пазарните закони и синхронизиран с европейските изисквания, като се вземе предвид, че България е горд член на ЕС", отбеляза Плевнелиев.

Той припомни, че правителството на страната вече е обявило "Южен поток" за стратегически проект.

"За нас той е важен включително и заради това, че вече възникнаха неочаквани проблеми с доставките на газ – това стана в момента, когато през 2009 г. възникна спор между Русия и Украйна, а това доведе до спиране на доставките за България", каза още Плевнелиев.

"Благодарение на "Южен поток" ние ще можем да диверсифицираме маршрутите на доставки на газ и да живеем по-спокойно и уверено", каза още българският държавен глава.

Плевнелиев подчерта, че новият газопровод може да подкрепи амбициите на София да стане един от европейските енергийни центрове, отбелязва руската държавна агенция.

Той подчерта, че е за по-нататъшна модернизация на действащата АЕЦ "Козлодуй", но в същото време се съмнява в целесъобразността от строителство на нова АЕЦ "Белене".

"Подкрепям развитието на атомната енергетика на площадката на АЕЦ "Козлодуй", подкрепям програмата за увеличаване на сроковете за експлоатация на 5-и и 6-и енергоблокове и, ако е необходимо, строителството на 7-и блок, но като държавен глава много се съмнявам в необходимостта да бъде изградена втора атомна електроцентрала, а именно АЕЦ "Белене", каза президентът. Според него "това е много голям и скъп проект, много тежък и рискован за България".

"Не виждам пазари за реализацията му, затова призовавам българското правителство да се съсредоточи на площадката, която ние вече имаме, където има цялата необходима инфраструктура и квалифицирани кадри. Вместо втора атомна електроцентрала бих искал да видя общонационална програма за енергийна ефективност", отбеляза държавният глава на България.

"Потреблението на електроенергия в България и сега е два пъти по-ниско в сравнение със съществуващите мощности", допълни Плевнелиев. Според думите му България има енергийни мощности за 14 000 мегавата, от които се използват малко над пет.

"Енергийната ефективност ще помогне на българските предприятия да станат много по-конкурентоспособни и да се намалят разходите на българските граждани", отбеляза Плевнелиев.

Българските власти ще продължат дейността по смекчаване на визовия режим за туристи от Русия. София ще използва най-добрия европейски опит, за да облекчи процедурата за издаване на визи, обеща президентът.

Той цитира статистически данни, според които през 2012 г. руските туристи в страната са били 600 хил. души - с една трета повече, отколкото предходната година, а през 2013 г. е поставен нов рекорд с 18-процентно увеличение.

Росен Плевнелиев прикани за уважение към многобройните паметници на съветските воини освободители в Европа, отбелязва ИТАР-ТАСС.

"Историята не търпи манипулации. Винаги и по всички възможни начини ще се боря за това историята да бъде такава, каквато е - обективна, почиваща на факти. Това означава, че трябва да проявяваме уважение и към историческите паметници, монументите, и към всичко, свързано с историята", каза президентът.

Българският народ винаги е бил толерантен, отбеляза Плевнелиев и подчерта, че призивът му се отнася "не само за руските и съветските, но и за всички паметници в България".

Президентът изрази съгласие с това, че Русия може да полага специални грижи за историческите руски паметници в България, но същевременно изтъкна, че опазването им "е задължение и на местните, и на централните органи на властта", посочва агенцията.

Българският президент, който ще присъства на церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри в Сочи на 23 февруари, подчерта, че ще посети руския курорт, за да "демонстрира уважение към игрите, олимпийския дух и всички онези, които вярват в тях".

"Надявам се, че ще мога да подкрепя българските спортисти по време на състезанията", каза той. "Искам с гордост да размахвам в тяхна чест българското знаме", добави Росен Плевнелиев.

"Искам да пожелая на руските партньори и колеги успешно да осъществят мащабния си план. Пожелавам цял свят да види една добре организирана Олимпиада", каза българският държавен глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във