Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев подкрепи връщането на Ваньо Танов

Президентът Росен Плевнелиев се обяви в подкрепа на назначенията, извършени от служебния кабинет и по-специално връщането на Ваньо Танов начело на Митниците.

„Не познавам друг шеф на Митниците, в цялата история на демократичния преход на България досега, който да е сложил рентгени на всички граници, който да е сложил измервателни уреди на всички тръбопроводи, петролопроводи, пристанища и на десетки хиляди бензиностанции, и не познавам друг шеф на Митниците, който да е събрал повече пари от него. В един труден момент за нацията, когато приходите са на дъното, когато бюджетът изначално е сгрешен нарочно, когато митниците са неефективни - става въпрос за спешни мерки за стабилизиране на пробития бюджет и пробитите приходи, които така или иначе чрез една актуализация на бюджета ще бъдат ревизирани, защото без ревизия на бюджета в държавата няма да минем", каза президентът пред журналисти.

"Обикновено статистиката показва, че правителствата са преназначавали десетки хиляди служители в стохилядната българска администрация. Служебното правителство ще назначи не повече от няколко стотин – това е нищожен процент на фона на всичко останало, което правителствата са правили. За мен това е доказателство, че служебното правителство действа експертно и надпартийно", каза Плевнелиев.

 "Ние имаме от крайно леви до крайно десни представители в служебното правителство. Като държавен глава се погрижих да покрия целия спектър на българското общество. Затова вярвам, че служебното правителство е добре скроено, то действа и доказва, че е надпартийно, включително и с назначенията", заяви още президентът.

По повод на документа на Министерството на отбраната „Визия 2020: България в НАТО и Европейската отбрана", според който Русия и нейната политика са сред рисковете за националната сигурност на страната ни, Плевнелиев заяви, че България ще излезе с позиция, съобразена с тази на НАТО: „В момента има една работна версия. Тази работна версия е изготвена от експерти. Тази работна версия тепърва ще се превърне в официална позиция на българското правителство. За мен е важно, като държавен глава, България да има легитимна позиция и да излезе на срещата на най-високо ниво в НАТО с ясна и категорична позиция как ние виждаме нашето място, как виждаме решаването на проблемите в сектор „Сигурност" в региона и по света. По отношение на политическите оценки за това какво пише в тази работна версия, искам да кажа, че те са изцяло взети от позицията на НАТО, която е официална".

Плевнелиев присъства на откриването на гробницата на Хонорий  към пространството под храма „Света София”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във