Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев пак се оплаква заради парите за отбрана

Правителството да спази съюзническите си ангажименти и да не намалява и без това орязания бюджет за отбрана. За това призова президентът Росен Плевнелиев, след като взе участие в тържествата по повод 123-ата годишнина от основаването на Военномедицинската академия.

"Нека да спазим своя съюзнически ангажимент, поет на последната среща на върха в НАТО и нека не намаляваме и без това много орязания бюджет на Министерството на отбраната. Поели сме ясен ангажимент пред съюзниците, каза ли сме, че бюджетът за отбрана няма да се реже повече, той ще бъде поне на нивата от изминалата година и плавно и постепенно ще се подобрява”, каза той и подчерта, че това е важно, защото средата за сигурност се промени драстично и драматично.

„Ако се бяхме събрали в началото на 2014 година нима някой би повярвал, че няколко месеца по-късно Европа ще е в най-тежката криза след Втората световна война, че ще имаме санкции, че ще имаме противопоставяне, че ще има противоборство, че ще имаме демонстрация на агресивност. Никой нямаше да повярва. За съжаление, в тази толкова динамична година и това е факт. За това аз вярвам, че когато е трудно трябва от малкото да направим повече. Но и държавата трябва да застане зад своите приоритети - отбраната, сигурността и здравето на народа да бъде най-висш приоритет”, заяви Росен Плевнелиев.

„Ние работим за това да се има доверие към българската държавност. Когато се даде дума тя трябва да се изпълни. Не искаме повече пари, но ясният ангажимента е да не се намалява повече бюджета на отбраната на нито една от 28 държави-членки на НАТО", каза още Росен Плевнелиев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във