Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев няма да допълва състава на ЦИК

Президентът Росен Плевнелиев няма да издаде указ за допълване на състава на Централната избирателна комисия, с който да бъде назначена предложената от "България без цензура" Катя Иванова. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Решението му е въз основа на аргументите, изложени днес на заседание на Правния съвет към президента. Мнозинството от членовете му се обединили около позицията, че в текстовете на Изборния кодекс, които имат отношение към начина на формиране на ЦИК, се съдържат противоречиви, неясни и взаимно изключващи се разпоредби.

Още в наложеното от президента вето на приетия от Народното събрание на 21 февруари т.г. Изборен кодекс той изрази опасенията си за начина, по който се предвижда да бъде конституирана ЦИК, напомнят от прессекретариата му. Членовете на Правния съвет припомниха, че в действащите норми на Изборния кодекс няма нито разписани срокове, нито ред и процедура, по които да се допълва съставът на ЦИК.

Юристите в Правния съвет се обединиха около мнението, че в новоизбраното 43-то Народно събрание трябва да бъдат положени усилия за подобряване на изборното законодателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във