Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев: Направих две служебни правителства, не искам да правя трето

България няма нужда от извънредна нестабилност, заяви президентът Росен Плевнелиев по повод напрежението в управляващата коалиция пред Би Ти Ви.

"Очевидно в коалицията има проблеми, важно е те да не се замитат под масата, а да се търсят устойчиви решения. Вярвам, че противоречията в нея са разрешими и не ни отива отново да се тласнем към извънредна нестабилност. Нека емоциите да останат настрани и да се даде път на разума. Направих две служебни правителства. Наистина не искам да правя трето, подчерта той.

Президентът призова депутатите да променят методиката, по която ще се изчисляват резултатите на президентския вот във връзка с квадратчето „Не".

„Проблем има, той е очевиден. Един и същи глас е легитимен и валиден, когато се зачеркне „Не подкрепям”, а същият този глас става нелегитимен, когато броим подкрепата за отделните кандидати. Този проблем трябва да бъде решен в НС колкото се може по-скоро”, аргументира се държавният глава.

Плевнелиев приветства инициативата на премиера да има заседание на парламента във вторник, на което въпросът да бъде обсъден. Държавният глава предупреди, че ако народните представители не вземат отговорно решение, е възможно да сезира Конституционния съд.

Той изрази съжаление, че всеки път в последния момент преди избори има някаква бъркотия и неразбория и винаги се правят корекции в изборното законодателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във