Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев: Националпопулистите не могат да правят реформи

"Това, че днес националпопулистите са във възход, може да изиграе и позитивна роля за реформа в Европейския съюз. Най-яркият пример за това, че националпопулистите не знаят какво искат, е Брексит. Необходима е дълбока реформа в Европейския съюз." Това каза президентът Росен Плевнелиев (2012–2017 година) на пресконференция на тема "Европейското бъдеще на България".

Плевнелиев заяви, че не вижда никакво противоречие в това Европейският съюз да е силен и да прави държавите силни. Той допълни, че реформи са необходими, но националпопулистите не могат да правят реформи и не са решение на проблема.

Експрезидентът коментира, че разбира аргументите на Макрон, когато говори за цялостна реформа в Европа. Бившият държавен глава припомни как преди няколко години много държави в Европа издигали граници и бариери и всеки по свой начин се опитвал да реагира на ситуацията с мигрантите. "Не е проблем, че тези хора търсят спасение, проблемът е, че ни прегазиха без никакъв контрол и в режим на хаос, когато правителства си прехвърляха отговорности", заяви Плевнелиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във