Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев може да прави трети служебен кабинет

Ако премиерът Бойко Борисов реши да подаде оставка още тази вечер заради недобро представяне на кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева, то на Росен Плевнелиев може да се наложи да състави трето служебно правителство. В чл. 99, ал. 7 от конституцията на Република България се казва, че президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Но "ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство”. Което означава, че може да има служебен кабинет, но с работещо Народно събрание.

Преди час излезе информация, че Борисов свиква кабинета на извънредно заседание още тази вечер. Веднага започнаха предположенията, че той може да подаде оставка, както се беше заканил още през лятото, макар че след това няколко пъти се отрече от обещанието си. Малко по-късно пък се появи нова информация, че заседанието се отлага.

Ако все пак оставката на премиера и правителството стане факт, то парламентът едва ли ще успее да излъчи ново правителство, тъй като в него ще кипят бурни страсти не само заради новата политическа ситуация, но поради нетърпящото отлагане на обсъждането и приемането на държавния бюджет за 2017 г. Така че вероятността е голяма Росен Плевнелиев отново да търси министри и да реди служебен кабинет, колкото и да не му се иска според собствените му признания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във