Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев критикува Радев: Той няма да има нужната позиция в ЕС

"Грешка на нашия държавен глава от Ню Йорк е, че той незнайно защо не посети приема на Европейския съюз в ООН. Нека кажем така: това е твоето семейство, твоето семейство дава прием за целия свят, ти си там, но не отиваш". Така президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев разкритикува наследника си на поста Румен Радев.

Според бившия обитател на "Дондуков" 2 Румен Радев няма да може да има така необходимата за България активна позиция в ЕС.

Той допълни още, че когато дадеш на Конституционния съд споразумението с Канада СЕТА, практически разделяш ЕС, който е постигнал толкова трудно споразумение. 

Плевнелиев изказа мнение и по темата със закупуването на изтребители. По думите му не е нормално президентската институция и правителството да се замерят с реплики, докато са от двете страни на Океана.

"Когато президентът и премиерът са тук, да бъдат така добри да седнат и да се разберат за самолетите или за корабите. Но когато единият е от едната страна, а другият - от другата на Океана и си разменят реплики... За мен президентската институция губи авторитета си", коментира Росен Плевнелиев.

Експрезидентът сподели вижданията си по темата КТБ, като повтори своята теза, че разсекретяването на стенограмите от консултациите в президентството през 2014-а е било грешка: 

"Президентската институция стана по-слаба заради факта, че според мен самото разсекретяване на тези стенограми е начин да се завоалира и да се замете истината. Други са компетентните институции, които трябва да излязат пред българския народ и да кажат истината – започвайки с прокуратурата и комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество: къде отидоха тези 3,7 млрд. лв.? Институцията според мен бе въвлечена в един дребен по своята същност сценарий, който ни отдалечи, а не ни приближи към истината къде са откраднатите пари"

Facebook logo
Бъдете с нас и във