Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев: Който си прави сметки за президентските избори, ще сбърка

Всеки, който си прави отсега сметките за президентските избори, ще сбърка. Това каза президентът Росен Плевнелиев на пресконференция по повод три години от встъпването си в длъжност.

"Българският народ ще накаже всеки, който през 2015 година се прави сметките, а не работи по национални проблеми. Абсолютно убеден съм, че политиците трябва да се фокусират върху това, което трябва да се върши. Рано е, нека 2015 година е годината на действието, а не на сметките", заяви Плевнелиев.

България премина през комбинация от тежки кризи през изминалите три години, а 2014 г. бе година на тежка политическа нестабилност, припомни държавният глава. Той приветства демонстрирания от партиите конструктивен политически подход в края на 2014 г. и ясните приоритети на управляващата коалиция.

Президентът отново призова за широко политическо съгласие и за общи действия за реформи. Ще доведа докрай инициативата си за провеждане на национален референдум за промяна на изборните правила, категоричен бе Плевнелиев.

"Ще работя за това 2015 година да бъде година на реформи. Зададохме смислени приоритети в енергетиката, модерна инфраструктура, дългосрочно планиране в страната. Зададохме посоката за продължаване на реформите в енергетиката, сигурността и други", каза още президентът.

Плевнелиев заяви, че като президент посочва проблемите и действа прагматично въпреки атаките срещу него, противопоставяйки се на олигархията. Той определи като „висш акт на задкулисие“ ситуацията около предложението „медиен олигарх“ да стане шеф ДАНС. Без да спомене името на Делян Пеевски, президентът каза, че по този повод е снел доверието си от правителството на Пламен Орешарски.

По думите му решително и ефективно е било действието за подкрепа на банковата стабилност у нас. Моделът на КТБ трябва да бъде разграден, а не възпроизведен отново, подчерта Плевнелиев, като според него над милиард лева държавни пари са били спасени „от фалита на специалната банка“, след като служебният кабинет на Марин Райков прие решение не повече от 25% от парите на едно дружество да са в една банка.

Необходим е решителен отпор на демократичния свят в защита на върховенството на закона и защитата на ценностите на Европа, заяви държавният глава. Искам България да не е пасивен член на НАТО, а с ясна позиция и добре оборудвана професионална армия, каза още той.

По думите му днес се прави опит върховенството на закона в Европа да бъде заменено от върховенство на интересите и това е крайно опасно. Анексирането на Крим беше немислимо, но се случи, посочи държавният глава. Той обяви, че се противопоставя на лансираната от Русия политика на велики сили и периферия.

България може и е длъжна да добави стойност към ЕС, а не да стои безмълвно в ъгъла и да играе ролята на нечий троянски кон, подчерта той.

Плевнелиев подчерта, че повече отвсякога ЕС се нуждае от подкрепа и доверие, за да отговори на надигащия се популизъм и национализъм. Президентът беше категоричен, че сме длъжни да бъдем активни и да извоюваме достойното си място в региона.

Той се спря и на ситуацията у нас и посочи, че 2014 година е била на политическа нестабилност и противопоставяне, свръхдефицит, спрени еврофондове. Президентът оцени, че назначените от него две служебни правителства са свършили достойно работата си и са успокоили обществото.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във