Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев: Жалко, че Румен Радев не продължи дебата за национален план за България до 2030 г.

Призовавам за нов план за развитие на България до 2030 г., по който да се постигне национално съгласие. Това заяви президентът от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев  на форум за края на прехода у нас организирана от клуб "Милениум", който обединява българи, родени след 1981 г., учещи и работещи по света.

Плевнелиев изрази съжаление, че идеята му не среща подкрепа.

"Зададох дебатът за България 2030 в последните месеци от мандата си. Искрено съжалявам, че новият български държавен глава не се интересува от тази тема. Много ни прилича, като модерно, прогресивно мислещи, да изкореним бедността. Просвета, енергийна ефективност, борба с климатичните промени, иновации – тези глобални цели, по които ние постигнахме съгласие, трябва да бъда приведени в конкретни действия", каза той, цитиран от БНР.

Росен Плевнелиев предупреди за нова опасност – възходът на национализма и популизма: "В сблъсъка между национализъм и популизъм, от една страна, и патриотизъм, от друга страна, една голяма част от националистите и популистите, не само в България, по-скоро служат на чужди, отколкото на национални интереси".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във