Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев и Паси със "загрижено" писмо до партиите в НС, без "Възраждане"

S 250 e920443f fb1c 43b1 874b 9ae8ef7b357d

Избраните да водят контактната група от страна на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство - Росен Плевнелиев и Соломон Паси, изпратиха отворено писмо до парламентарно представените партии, в което обявиха дати за срещи.

Оказва се обаче, че "Възраждане" са единствената партия, която не е поканена на предстоящите преговори. 

Ето какво пише още в писмото: 

До

Парламентарните групи на партии и коалиции 

в 48-то Народно Събрание 

Относно:

Мисия за диалог в името на прогреса 

Уважаеми Госпожи и Господа, 

Ескалиращото напрежение в международната среда от години е изпитание за икономиката и морала на демократичния свят. В добавка, безпрецедентната политическа ситуация у нас, растяща радикализация и задълбочаващи се разделители в обществото застрашаващо увеличават риска за сигурността на България.

От тази кризисна ситуация има изход, който обаче минава през диалог и съгласие по конкретни и работещи решения — да, решения, а не оправдания.

Тази ни вяра ни подтикна да се нагърбим с безкористна мисия, която приемаме като доброволен дълг, а именно да се включим в контактна група, търсеща съгласие по принципи и приоритети, които да се заложат в работата на новото Народно събрание. 

Предлагаме да съдействаме на шестте парламентарни групи, заявяващи, че подкрепят европейското и демократично развитие на България за възстановяване на изострения или напълно липсващ политически диалог.  

Конкретно, предлагаме да посетим представители на откликналите парламентарни групи в стаите им в сградата на Парламента между 20–23 октомври в следния примерен ред, като изцяло ще се съобразим с техните графици: 

20 октомври, четвъртък (сутрин): Коалиция ГЕРБ-СДС;

21 октомври, петък (сутрин): Продължаваме промяната;

22 октомври, събота (сутрин): Движение за права и свободи; 

22 октомври, събота (следобед): БСП за България; 

23 октомври, неделя (сутрин): Демократична България — обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение);

23 октомври, неделя (следобед): Български възход.

На 24 октомври, понеделник, в края на 5-дневната ни мисия ще имаме готовност да споделим с обществото ни, около кои стратегически приоритети на страната виждаме възможност за разбирателство в 48-ия Парламент, с което нашата мисия ще бъде изчерпана.

Подчертаваме, че от ничие име (нито свое, нито на трето лице!) и по никакъв начин не предлагаме  разговори за съставяне на правителство, което е правомощие на съответните мандатоносители и Президента на републиката. Единствено, което търсим са допирните точки, за които вярваме, че са много повече, отколкото е видно.

Без да надценяваме шансовете си за успех или собствената си роля, и напълно абстрахирани от лично его в изпълнението на този гражданския дълг оставаме 

Загрижено Ваши,

Росен Плевнелиев 

Президент на Република България (2012–2017)     

Соломон Паси 

Министър на външните работи (2001–2005)

Facebook logo
Бъдете с нас и във