Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев: Големи грешки в мандата си не съм допускал

Помогнах на активното гражданско общество. Да, бях сам! Да, опирах се на съвестта си и носих отговорност за действията си. Мога най-честно да застана пред вас и да кажа – големи грешки в този мандат не съм допускал. Това заяви президенът Росен Плевнелиев  в равносметка за петте години като държавен глава пред БНР.

"Големи грешки в мандата си не съм допускал. Помогнал съм на държавата в един труден момент да намали зависимостите си от определени кръгове. Ще продължа да работя с политическите партии, но няма да се върна в парламента, нито ще правя своя формация", коментира Плевнелиев.

Той коментира и позицията на новоизбрания президент Румен Радев за отмяна на наложените европейски санкиции на Русия.

"Прочетох интервюто! Запознах се много внимателно със съдържанието. Разбира се, по най-добронамерения начин, когато се видим с президента Радев на 22-ри, в рамките на нашата среща по приемо-предаване, ще му кажа моята позиция. Тук има две неща, които са много важни! Когато продължаваме да твърдим, че Крим "де юре“ е украински,  но "де факто“ е руски, защото Русия е забила флага си там и трябва да се питат хората за това какво да бъде бъдещето на Крим, тази теза не се споделя от нито един европейски лидер. Тази теза категорично не се споделя и от мен! Тази теза ще трябва, президентът Радев, когато встъпи в длъжност, да обмисли много внимателно. Аз ще му помогна като ще му дам своите аргументи! Над нас е законът! Над нас е върховенството на правото! Ако искаме да има мир в Европа, правила трябва да има и те трябва да важат за всички!", обясни президентът.

Плевнелиев припомни, че съдът в Хага е определил анексирането на Крим като "акт на въоръжена агресия“ и "незаконна окупация“. Ако един държавен глава застава зад върховенството на закона, той няма как да противоречи на решението на един европейски съд.

"Прагматичност – да, решения - да, реализъм - да, но в основата на всичко това трябва да бъдат ценностите, моралът, върховенството на правилата, които са задължителни за всички! Именно за това няма как  да се съглася със ситуация, при която ние казваме: “Ами вижте, тук гледаме едни таблички, в които губим едни милиарди и, понеже губим едни милиарди, дайте сега да се съгласим с най-голямото безобразие, което по-скоро ни води в посоката на война, а не на мир", допълни Росен Плевнелиев.

Президентът изтъкна, че по време на мандата си е подкрепил всяко решение на ЕС и на НАТО, което е за диалог с Русия, но твърдо стои зад върховенството на закона и човешките права.

Facebook logo
Бъдете с нас и във