Банкеръ Weekly

Общество и политика

Плевнелиев е на работно посещение в Бавария

Президентът Росен Плевнелиев е на работно посещение в Германия за участие в 50-та Мюнхенска конференция по сигурност.

Днес държавният глава ще има срещи с председателя на парламента на Свободната държава Бавария Барбара Щам, с представители на изпълнителната власт и с главния прокурор на Бавария д-р Кристоф Щрьоц, както и с ръководството на Индустриалната търговска камара на федералната провинция.

Свободна държава Бавария (на немски: Freistaat Bayern) или само Бавария е една от шестнадесетте федерални провинции на Германия. Има население от 12.5 милиона жители и е най-голямата по площ германска провинция – със 70 551 кв. километра. Столица на провинцията е Мюнхен (с 1 311 573 жители). Бавария е единствената съвременна федерална провинция в Германия, която не е част от Лигата на Ханза (съюз на търговски гилдии в Северна Европа в периода между 12 и 17 век).

Бавария граничи с провинциите Баден-Вюртемберг, Хесен, Тюрингия и Саксония. Също така с държавите Чехия и Австрия, и на юг – с Боденското езеро.

Две големи реки текат през провинцията: Дунав и Майн. Баварските Алпи формират границата ѝ с Австрия. В тях се намира най-високия връх в Германия — Цугшпице.

Бавария е една от най-богатите провинции в Германия, превърнала се в последните десетилетия от аграрна в технологична провинция. Въпреки това икономиката е неравномерно развита в отделните райони, като регионите на Мюнхен (Горна Бавария), Нюрнберг (Долна Франкония) и региона на Регенсбург са икономически силно развити, докато други, като Горна Франкония, могат да се квалифицират като селскостопански и изостанали. В Инголщат и Мюнхен се произвеждат две от най-известните автомобилни марки - Ауди и БМВ, които са се превърнали в символ на немското качество.

Бавария има еднокамерен парламент (Landtag), който се избира с гласуване. Парламентът избира министър-председател на федералната провинция с петгодишен (от 1998 г.) мандат, който пък избира членове на правителството, които биват утвърждавани от парламента. Министър-председателят не може да бъде свален посредством вот на недоверие, но може да напусне по собствено желание по всяко време. Кандидатите за министър-председател трябва да имат право да гласуват на избори за баварско управление и да са навършили 40 годишна възраст.

До декември 1999 г. е имало сенат, чиито членове са се избирали от обществените и икономически слоеве в Бавария, но след референдум през 1998 година, тази институция е премахната.

Бавария дълго време е бастион на консервативната политика в Германия, а Християн-социалния съюз (ХСС) е на власт от 1946 година. Всеки премиер от 1957-а насам е бил член на тази политическа партия. От 1966 до 2008 година ХСС са управлявали еднолично.

Бавария може да е и вашия фаворит за ваканция и пътуване в Германия, ако обичате синьо-бялото небе и кристално чисти езера, разходките в средновековни градчета и пулсиращи метрополии, мистични гори и заснежени върхове.

Световно известни в Бавария са дворецът „Нойшванщайн“ (Schloss Neuschwanstein, построен от крал Лудвиг II) и „Вискирхе“ (Wieskirche) (част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, както и римският граничен път (Limes), който минава през Вюрцбург (Würzburg), Бамберг (Bamberg) и Регенсбург(Regensburg).

Бавария предлага общо над 100 000 архитектурни паметника, над 1200 музея и експозиции, 40 първокласни театрални и оперни сцени. Те примамват с традиционни прояви като мюнхенския Октоберфест (Münchner Oktoberfest), Сватбата от Ландсхут (Landshuter Hochzeit), религиозните драми в Оберамергау (Oberammergauer Passionsspiele) или Нюрнбергския коледен базар (Nürnberger Christkindlesmarkt).

Facebook logo
Бъдете с нас и във