Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев е доволен от консенсуса около промените в конституцията

Президентът Росен Плевнелиев поздравява народните представители за постигнатото мнозинство от 184 гласа в подкрепа на промените в конституцията, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Въпреки че до последно не беше ясно дали поправките в основния закон ще минат, в подкрепа на идеите гласуваха ГЕРБ, Реформаторският блок, ДПС, ПФ, БДЦ, а решителните гласове изненадващо дойдоха от "Атака".  Единствено БСП гласува против, а АБВ бяха "въздържали се".

Президентът е на мнение, че с този акт политическите партии дадоха силен сигнал, че в името на очакванията на българските граждани за промени партийните различия и противоречия могат да останат на заден план.

С днешното гласуване народните представители демонстрираха реална политическа воля за реформа, е уверен Плевнелиев.

Държавният глава подчертава,  че е от изключителна важност партиите да потвърдят подкрепата си за промените в конституцията и при следващите гласувания в Народното събрание. Такъв подход, според него, може да  повиши доверието на гражданите в институциите и политическата система и да покаже, че дадените предизборни обещанията се изпълняват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във