Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев: Цветанов си тръгна след мъжки разговор с премиера

В трудни времена се изисква силно лидерство. Именно това е надеждата, че Европейският съвет, който отговаря за избора на следващия лидер на ЕК, ще вземе това предвид, коментира президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) пред БНТ.

Според него шансовете на Манфред Вебер и Франс Тимерманс да оглавят следващата комисия не са големи. Разбира се, Европейският съвет ще вземе своето решение. Все по-силна изглежда кандидатурата на Мишел Барние.

"Ниската избирателна активност, на която бяхме свидетели на европейските избори, е един сигнал към всички. За мен най-големият проблем е този. Доказателство, че гражданите имат ниско ниво на доверие към институциите и политическите лидери", каза Плевнелиев.

Президентът коментира и оставката на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ.

"Г-н Цветанов си тръгна след един мъжки и честен разговор с министър-председателя. Според мен в този разговор е станало ясно, че тандемът Борисов - Цветанов, който работеше пред очите на обществото дълги години, се е пропукал. Аз съм работил много добре с г-н Цветанов, той ми даде пълната оперативна свобода за действие. Аз и моят екип сме благодарни. Г-н Цветанов и политическа партия ГЕРБ ни показаха една желязна дисциплина", каза Плевнелиев.

Според него е важно журналистите и неправителствените организации да водят тази битка за чистотата в българската политика, за борбата с корупцията и зависимостите. "Аз подкрепям, че този скандал („Апартаментгейт” - бел. ред.) гръмна, но не искам той да остане само в рамките на един апартамент. Много хора в България трябва да дадат обяснение по какъв начин са получили една или друга облага. Институциите трябва да могат да насочат прожекторите към всеки акт на липса на добро и аргументирано обяснение за материално облагодетелстване", посочи Плевнелиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във