Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев: Авиацията ни е в тежко състояние, Ненчев нямаше вина

Авиацията ни е в тежко състояние - пример за това е инцидентът с катастрофирал самолет по време на учение. Това заяви президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, който разказа пред Градския съд за заседанието на КСНС, което се е състояло след срещата на НАТО в Уелс през 2014 г. Плавнелиев оправда действията на бившия военен министър Николай Ненчев за ремонта на МИГ-овете от Полша били в синхрон с държавната политика. Той бе свидетел по делото срещу Ненчев, който е подсъдим за ремонта на двигателите на самолетите МИГ. Според прокуратурата в периода май-септември 2015 г. той скрил в касата си договор с "РСК МИГ" и започнал преговори с Полша. 

Той подчерта, че на КСНС е било коментирано взетото решение от страна на Алианса всяка страна да увеличи парите си за отбрана до два процента от брутния национален продукт. А срещата в Уелс била след събитията в Крим. На нея ясно било заявено, че няма държава, която сама да може да се справи и да гарантира сигурността си, съобщи БТА.

Плевнелиев припомни, че на заседанието на КСНС на 27 април 2014 г. било коментирано МС да внесе програма за развитие на въоръжените сили. Освен това достигане на средствата за отбрана до 2 процента от БВП в срок до 2024 година, както и инвестиции в областта на отбранителните способности така, че те да отговарят на стандартите на НАТО за съвместимост. Това означава българските военни самолети да бъдат разпознавани като от страна-член, защото иначе не са съвместими със силите на съюзниците. Последното, каза Плевнелиев, било приоритет и за самия него. Зад това решение обаче не застанали от Атака и БСП.

Междувременно Плевнелиев разказа как много пъти в кратък период от време руски военни самолети са доближавали българската зона за отговорност. И понеже нашите самолети не можели да бъдат разпознавани като приятелски, на срещата в Уелс била дадена за пример Полша, която ремонтирала своите МИГ 29. Плевнелиев казал това на Ненчев, а Полша от своя страна дори предложила много изгодни условия за нашите самолети, за разлика от доста по-тежките условия на руската страна. За да бъде коментирана и полската оферта, дори били взети предвид санкциите по отношение на Русия.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във