Банкеръ Weekly

Общество и политика

Плевналиев задал въпросите за референдума некоректно

Нова гражданска инициатива иска промяна на въпроса за избора на депутати мажоритарно. Сдружението застава и зад искането за въвеждане на мажоритарни избори в два тура. Сред членовете са социологът Мира Радева и бившият заместник-кмет на Столична община Иван Сотиров.

Новоизлюпената инициатива „Референдум за 100 процента мажоритарен избор в два тура“ разпространи декларация, в която настояват Народното събрание да промени въпроса на президента: „Подкрепяте ли част от депутатите да се избират мажоритарно?“ на „Подкрепяте ли народните представители да се избират мажоритарно в два тура?“. Според тях питането на държавния глава не е коректно и ясно. Ако пък мнозинството отговори на техния въпрос с „да“, да се проведе ново допитване за това дали гражданите подкрепят отзоваването на народните представители.

„Нашата първа стъпка е да упражним натиск с всички сили с подкрепата на всеки, който е съмищленик в тази посока, Народното събрание да дефинира коректно първия въпрос. Това е най-важното, за да може да се случи въобще дебат“, заяви Сотиров. По негови думи въпросът на президента в сегашния му вид отхвърля гласуване и дебат за чисто мажоритарна система. „След като президента, основните политически партии и всички народни представители говорят, че са демократи, че са за мажоритарност и са за това да се чуе народа, ние смятаме, че ако са искрени, парламента ще прецезира първия въпрос“, допълни Сотиров.

Членовете на гражданската инициатива подкрепиха предложението си за изцяло мажоритарни избори с различни доводи.

„Няма как политическите партийни модели да бъдат разбити и то бързо, ако не се случи мажоритарният вот. Така е, защото мажоритарната система определя други правила“, каза председателя на управителния съвет на „Движение енергийна независимост“ Димитър Иванов. Като основно предимство той изтъкна пряката комуникация и връзка между избирател и кандидат. Освен това от този тип избор произтича и ясно кой носи отговорност. От инициативата обясниха, че предлагат провеждането на изборите на два пъти, за да има по-голяма легитимност. Становището бе изяснено от Радева: „На два тура именно защото дава шанс и на по-малки партии да излъчват престижни кандидати, които могат да се преборят за челни позиции и да отразяват по-широко политическия спектър“.

„Чрез мажоритарния вот ние ще принудим партиите да се реформират и да ни предлагат избираеми прилични хора, а не зависими личности“, каза Сотиров. Той допълни още, че ще искат и промяна на Закона за референдумите. „Сега действащия закон с това изискване за събрани над 500 хиляди подписа предполага, че само мощна и добре структурирана партия може да ги събере за три месеца. Това отменя възможността за гражданско участие“, заяви Сотиров и допълни, че 200 хиляди подписа са „разумна бройка - не прекалено малка и достатъчно представителна“. Колегата му Иванов пък го подкрепи: „Ние ще приготвим предложение за промяна в Закона за референдумите, защото там има много недъзи – инвалидността, инициирането, подписките“.

Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във