Банкеръ Weekly

Общество и политика

Пленумът показа жълт картон на Нинова, но тя все още е без алтернатива

S 250 cdabc7f4 8787 4304 9d52 31dddfdb3743

Ситуацията в БСП е донякъде като в държавата. Обяснението за вече десетгодишното присъствие на Бойко Борисов във властта е, че няма алтернатива. Е, по същата причина и Корнелия Нинова ще бъде преизбрана за председател на социалистическата партия на 12 септември, въпреки че получи няколко предупредителни шамара от Националния съвет. Както каза един от заместниците й в парламентарната група - Христо Проданов: „Партията и Националният съвет на партията са две различни неща”.

На първия пленум след повсеместната тримесечна изолация заради коронавируса Нинова май най-накрая показа, че има и задна скорост. Направи компромиси, за да постигне победа за най-важното – лидерът на партията да се избира пряко от всички членове, а не от делегати на конгрес. Досега т. нар. вътрешнопартийна опозиция настояваше да се върне старото положение в устава. Този път Нинова направи отстъпки за датите на прекия избор и провеждането на най-висшия форум – те бяха изтеглени с по две седмици напред, но удържа прекия избор. Такъв ще има за първи път в Столетницата.

Същевременно Нинова получи и жълт картон от Националния съвет, отнасящ се най-вече за

методите и стила й на ръководство.

Но и за някои от политиките й. Не бе приета идеята й за всенароден вот на недоверие на правителството чрез събиране на подписка в цялата страна. Тя приличаше на онази с тримесечното напускане на парламента миналата година, когато депутатите и членовете на партийното ръководство обикаляха страната да разясняват и популяризират „Визия за България“, докато парламентарното мнозинство си приемаше каквито си иска закони. .

На пленума се чуха доста гласове, че БСП е парламентарно представена и би трябвало да използва парламентарни методи и процедури, а не да се държи като извънпарламентарна формация. Не беше прието и предложението за организиране на антиправителствени протести. Затова пък беше наложено на парламентарната група да поиска до края на юли вот на недоверие на кабинета заради корупция. Също доста необмислена и спорна идея. От този акт едва ли ще има някаква полза, като знаем как протичат вотовете в този парламент.

Беше отхвърлен и политическият доклад

на Нинова, но не защото е лош или неверен, а тъй като членовете на Националния съвет са обидени, че тя представя социално-икономическите си идеи първо във Фейсбук и в медии, а след това просто иска потвърждение от широкото партийно ръководство.

Независимо от предупредителния жълт картон засега Корнелия Нинова все още няма сериозна алтернатива за лидерското място. Кандидати като Валери Жаблянов и Красимир Янков не се възприемат сериозно в партийните редици. Единственият, който би могъл да събере опасна подкрепа, е сегашният й заместник – Кирил Добрев. До неотдавна той играеше в нейния отбор, но от няколко месеца се превърна в неин остър критик.

„Готов съм да вляза в съревнование за лидерския пост в БСП“, изненадващо обяви ден след пленума Добрев. „Не мога да простя (на Нинова - б.а.) факта, че за всички тези години раздели партията, раздели ни на по-млади и по-стари, на можещи и неможещи, раздели ни на симпатични и несимпатични”, коментира той. Според него силата на БСП е в това, че в нея винаги е имало хора с различно мнение. „Проблемът, който се задълбочи през последната една година, е, че всички тези различни хора нямат възможност да седнат на една маса и да говорят. Липсва диалогът в партията и когато липсва диалогът, всеки взема своята истина под мишница и отива по студиата да я разказва”, смята Добрев, който не приемал "различното мнение да се тълкува като намеса от външни сили и зависимости, а съмненията за симпатии, да бъдат наказвани с уволнения”. 

„Хубаво е да имаме различни мнения. Опасно е, ако имаме различни цели“, отговори му Корнелия Нинова. А че се правят опити за външна намеса в битката за председател на БСП, намекна и заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин.

Досега проблемът на вътрешната опозиция беше, че тя нямаше лидер, център и кауза. Единственото, което свързваше хората, които са против Нинова, бе желанието за нейното отстраняване. Сега

Кирил Добрев може да стане обединяващата ги фигура.

Нинова предлага на своите съпартийци твърда опозиционност, неприемане на колаборация под никаква форма с ГЕРБ, стремеж за промяна на управленския модел, влизане на БСП във властта, но през парадния вход. Докато Добрев сякаш е за по-мека, конформистки настроена опозиция, готова при определени обстоятелства да дели властта.

Според някои наблюдатели БСП вече повече от десет години е в опозиция и очевидно част от факторите в нея са огладнели. Във всеки случай на първия следпандемичен пленум на социалистическата партия най-сетне ясно се очерта една разделителна линия и тя беше дефинирана най-синтезирано от Румен Овчаров: „Едните искат нахранена опозиция, а Нинова - промяна в партията и в държавата”.

 


Защо я мразят?


Тези, които мразят Корнелия Нинова и неистово се стремят да я свалят от председателския пост всъщност са движени от съвсем различни подбуди. Ако за един Георги Гергов това са бизнес интересите му, то за хора като Георги Божинов, Димитър Дъбов, Чавдар Георгиев, Атанас Мерджанов и др. лишаването им от партийните постове и депутатските места е загуба на положение, престиж, заплати.

Не са тайна кредитите на Гергов от ББР, 40-те милиона, получени от държавата за „дупката“ във Варна. Към него Румен Овчаров приши и най-сериозния конкурент на Корнелия Нинова – Кирил Добрев. „Няма как зад крехките раменца на Велислава Дърева да скриеш 100-те милиона, които е получил Георги Гергов или да скриеш 40-те фирми на Кирил Добрев, които се хранят от обществени поръчки на държавни и общински предприятия. Тук вече става ясно за какво е битката в БСП –да бъде или не истинска опозиция”, коментира Овчаров.

Що се отнася до другата част – това са хора, които се бяха настанили по върховете на „Позитано“ 20 или в парламента от дълги години и смятаха, че ще векуват там. Но Нинова доста безцеремонно ги отстрани от топлите, уютни местенца чрез промени в партийния устав или давайки път на младите.

Бившият лидер на БСП Михаил Миков пък допълнително е огорчен от начина, по който беше изместен от председателското място през 2016-та в полза на Нинова. Тогава и Кирил Добрев, и Георги Гергов, и Драгомир Стойнев проведоха куп совалки и пазарлъци, за да го съборят от върха.

Колкото до Сергей Станишев, като лидер на ПЕС той сериозно се е вживял в ролята на автентичен европеец и защитник на ценностите, които проповядва европейската левица. И на някои от които Корнелия Нинова се противопоставя, като Истанбулската конвенция например. Затова Станишев воюва с нея, за да покаже кой е европейския ляв и кой е балкански популист и националист. Освен това и на него не му е чужда идеята за съглашателство с ГЕРБ (на пленума ни в клин, ни в ръкав предложи за свикването на кръгла маса с тази партия). А и едва ли е забравил унижението, че Нинова искаше да го изхвърли от листата за Европарламента миналата пролет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във