Банкеръ Daily

Общество и политика

Пленумът на ВСС решава за освобождаването на Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) се очаква днес да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Предложението беше внесено във ВСС на 2 март, а след това бяха приети вътрешните правила за предсрочно освобождаване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС, по които да се движи процедурата. Според министъра, в предложението й за освобождаване на главния прокурор се съдържат факти и обстоятелства за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Посочените от министъра обстоятелства включват: случаи на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 г.; искането за снемане на имунитета на Елена Йончева; делото срещу Евгения и Николай Баневи; поредицата на Антикорупционния фонд - „Осемте джуджета“;  сигналът от бившия съдружник в „Жоси“ ООД Георги Цолов Георгиев за „открадването“ на дружеството и палеж на семейната му къща; публично изразеното съмнение от страна на главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата; неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които изразяват становища; случаят „Гебрев“ и други.

Предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочното освобождаване на главния прокурор от длъжност е в противоречие с Конституцията на Република България, Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), се посочва в становище на Иван Гешев, изпратено до Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според него предложението не се основава на правни аргументи, а на политически съждения и субективни заключения. Иван Гешев посочва още, че то не съответства на утвърдените правни стандарти; отбелязва редица пропуски, противоречия и грешки, включително сочени в предложението събития, които не са се състояли, според него.

„Това, което се случва, е координирана атака срещу съдебната власт, в частност прокуратурата, не само от изпълнителната власт, особено от някои министерства. Това си е нападение срещу държавността“, каза главният прокурор Иван Гешев пред медиите, във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Facebook logo
Бъдете с нас и във