Банкеръ Daily

Общество и политика

Пленумът на БСП утвърди 161 кметски кандидатури

Националният съвет на БСП на днешното си заседание одобри 161 кандидатури за кметове на общини и райони. Сред кандидатите са утвърдени юристи, инженери, лекари, учители, културни дейци и др.

Петима народни представители се включват в кметската надпревара: Бургас - Николай Тишев, Сливен - ген. Кольо Милев; Русе - Пенчо Милков; Перник - Станислав Владимиров, Карнобат - Тодор Байчев. Досегашните успешни кметове на левицата отново получиха подкрепа за следващ мандат. Това са градоначалникът на Гоце Делчев - Владимир Москов, на Троян - Донка Михайлова, на Кресна - Николай Георгиев, на Павликени - Емануил Манолов, на Асеновград - Емил Караиванов и др. Ръководството на БСП потвърди и кандидатурата на Катя Георгиева за кмет на Ямбол, на Хасково - Коста Стоев и на Стара Загора - проф. Иван Върляков.

Междувременно в публичното пространство се появи информация, че пленумът на социалистите не е приел решението на местната структура в Симитли за за подкрепа на кмета на общината Апостол Апостолов за пореден мандат. Досега левицата там подкрепяше дългогодишния кмет, а на последните избори той беше единствен кандидат, подкрепен и от ГЕРБ.

Според участници в заседанието на Националния съвет Нинова е казала, че случаят в Симитли е "ярък пример за всичко срещу което се борим – задкулисие, контролиран вот, безпринципност, прескачане от партия в партия, което доведе до заличаване на БСП в общината". Лидерката е била категорична, че това противоречи на всичките принципи, програми, идеи, а в конкретния случай и на решението на партията да няма никакви коалиции с ГЕРБ.

"Дали ще отчетем като победа една община повече или по-малко, няма значение. Става въпрос за много по-големи неща – за ярък пример на модел на управление на община, на който ние 3 години се противопоставяме", казала още Нинова.

Припомняме, че синът на Апостол Апостолов - Стефан Апостолов е депутат от ГЕРБ и футболен съдия. Преди дни съдийските права му бяха спрени от БФС, заради опорочаване на мача между "Лудогорец" и "Славия". В парламента той се прочу единствено с това, че сричаше като първолак от трибуната в пленарната зала.

Следващото заседание на Националния съвет на БСП, което ще продължи с утвърждаването на кандидат-кметове, ще се състои на 15 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във