Банкеръ Daily

Общество и политика

Пленум на БСП ще утвърди кандидатите за кметове на 3 септември

БСП ще утвърди кандидатите си за кметове на пленум, който ще се проведе на 3 септември. "Кампанията за изборите върви добре. На местните избори БСП ще покаже изцяло ново поколение политици!", обяви заместник-председателят на партията Кирил Добрев.

Социалистите са в разгара на кампанията по номинации на кандидат-кметове. Въпреки летните месеци, до този момент са минали близо 70 конференции, които са утвърдили своите кандидати.

"Това, което ще покажем пред българското общество със старта на кампанията за местните избори, е едно изцяло ново поколение политици в БСП, градено, подготвяно последните 4-5 години. Имаме номинации на доста колеги, млади народни представители, които се хвърлят в битката за местната власт", обясни Кирил Добрев. Той уточни, че Националният съвет ще има последната дума. По думите му БСП ще проведе поредица от пленуми, тъй като има близо 300 конференции, чиито кандидати трябва да бъдат одобрени.

Заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков обяви, че още в началото на новата пленарна сесия БСП ще внесе конкретни предложения за законови промени във връзка с жестокото убийство на дете в сливенското село Сотиря.

"Зверството в Сотиря разтресе всички, а няма закон, който да е достатъчно строг. Както винаги институциите закъсняват. Както винаги, за съжаление, ние действаме след събитията", коментира Зарков. По думите му този случай показва много неща. Първо трябвало да се запитаме какво се случва в затворите, където хората трябва да бъдат превъзпитавани. "Какво се случва с психичното здраве на нацията, че всеки ден, когато излезете може да срещнете хора, които очевидно не са в нормално състояние“, допълни още Зарков.

„Ние ще внесем конкретно предложение, защото много се говори и малко се пише. БСП винаги е имала позиция. Тя е изразявана от предишни наши колеги. Янаки Стоилов е човекът, който написа между 2009-2010 закон и той беше приет, съкратеното съдебно следствие да не се прилага при престъпления, довели до умишлено причиняване на смърт и тежки телесни повреди. Това беше променено през 2010 г. с нови редакции. Ние трябва да върнем състоянието там, където му е мястото. Това съкратено съдебно следствие има своя смисъл“, посочи Зарков. Той поясни, че идеята е престъпникът да се наказва бързо, да не се чакат няколко години. Имало престъпления обаче, за които това не трябва да се прилага и станалото в Сотиря било едно от тях.

 Зарков отчете, че БСП ще е готова още първата седмица на парламента с това конкретно предложение. „Този случай показва как Наказателният кодекс се видоизменя всеки път под силата на емоцията и на някое престъпление и това го прави неефективен", посочи заместник-председателят на лявата парламентарна група.

Зарков припомни, че Министерството на правосъдието се беше ангажирало, че ще има готова нова концепция, цялостна за наказателната политика на България и тя трябваше да е готова до края на миналата година. Той обясни, че след негов въпрос по темата, са обявили, че ще бъде готова до края на август тази година. Крум Зарков подчерта, че докато не се направи ясна стратегия за наказателната политика на България и не се оформи наказателният закон по нея, само ще се констатират подобни зверства и политиците ще се надпреварват кой какво повече ще направи, но след това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във