Банкеръ Daily

Общество и политика

Пленарното заседание се провали поради липсата на кворум

Днес няма да има пленарно заседание на Народното събрание. То се провали поради липсата на кворум. В залата се регистрираха 119 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и независимите. От БСП и ДПС за пореден не участваха в регистрацията.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че депутатите ще заседават утре.

Работата на парламента е въпрос на отговорност, а не на политически страсти, каза тя преди втория опит за регистрация. "Колеги от БСП не надничайте пред вратата, когато имаме кворум, ще ви се обадим. Ако ви е интересно, влезте да се регистрирате", обърна се Караянчева към социалистите.

Поведението на БСП не може да бъде определено като нормално, не им прави чест, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова пред репортери в Народното събрание. "Факт е, че кворумът е ангажимент на управляващото мнозинство. В тези трудни дни досега се справяхме успешно, благодарение на отговорните народни представители в това Народно събрание. Справяхме се като пренебрегвахме и личните си проблеми, защото всички ние в такава сложна обстановка не сме защитени и сред нас има хора, които са засегнати от вируса. В днешния ден, когато лидерът на опозицията е в болница, ние разчитахме на повече отговорност и солидарност. Именно това означава политическо поведение с дългосрочна визия, а не само търсене на евтини дивиденти и не само търсене на някаква дребна политическа цел", подчерта тя.

"Тази седмица трябваше да се гласуват данъчните закони, те са неотменна част от бюджета и прелюдия към него. Изключително важно е да гарантираме финансова стабилност на системите, които гарантират здравното обслужване, дават гаранции за социална сигурност", обобщи тя.

В навечерието на приемането на бюджета поведението на БСП е безотговорно, изтъкна лидерът на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов 

"Мисля, че днешният ден е ден на поврат, водораздел. Ден, в който повече не би трябвало да има никакви заблуди по отношение на това коя политическа сила носи отговорността за държавата по силата на избора на своите избиратели и коя не носи никаква отговорност, а съществува благодарение на ефектната, бих казал повърхностна политика от времето на следосвобожденска България. ДПС и БСП днес показаха окончателния си вид, своето истинско политическо лице на лицемерни политици. Трудно бих ги нарекъл политици, в никакъв случаи не и държавници", каза още Симеонов.

По думите му, ако досега е било възможно да се намери обяснение за тяхното поведение и ако това обяснение би могло да бъде опита за намиране на собствена ниша в ежедневната политика, сега, преди гласуването на данъчните закони, в навечерието на приемането на бюджета, то е безотговорно.

Според него поведението на левицата е безотговорно и от човешка гледна точка. "Има трима депутати от групата на "Обединени патриоти", положителни с коронавирус", съобщи още Симеонов и добави, че един от тях е в тежко състояние.

"И сега ли трябва да демонстрираме нагла безотговорност. В тази ситуация точно, когато трябва да се приема бюджетът на държавата, какво е тяхното изявление? "Не ни интересуват бюджета, не ни интересуват тежките проблеми на България, която е в криза". Те сега ликуват горе в техните стаи. Това се казва пир по време на чума. Днешният ден ще помогне да прогледнат слепите избиратели", смята лидерът на НФСБ.

Дариткова отбеляза, че Конституцията не позволява дистанционно провеждане на пленарни заседания. "Нямам обобщени данни за карантинираните заради ковид народни представители. Можем да проверим от отделните парламентарни групи. От ПГ на ГЕРБ имаме двама карантинирани заради контакт", обяви тя.

Попитана за коментар във връзка с исканата от Висшия съдебен съвет съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината, Дариткова заяви, че ще може да коментира след заседанието на правната комисия. "Има два варианта на обсъждане. Предложено е засега да се отдаде възможност на административните ръководители да преценяват", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.

Тя апелира "отговорните народни представители" да бъдат солидарни и дадат възможност парламентът да работи в интерес на българските граждани.

Според нея системните политически партии би следвало да излъчват послания към българския народ, които да дадат на нацията знак, че депутатите са изпратени в парламента да решават проблемите на хората.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във