Банкеръ Daily

Общество и политика

Пленарната зала почти се превърна в бойно поле за патриотите

Патриотите в парламента почти стигнаха до бой. Напрежението ескалира между Павел Шопов от "Атака" и Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" по време на дебатите преди избора на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията от квотата на Народното събрание. Първо Ангелов съзря договорка между ГЕРБ и ДПС заради номинацията на Движението за Ердинч Хайрула.

След това думата взе Шопов. "ГЕРБ все по-често прибягват до услугите на ДПС“, заяви той и обвини доскорошните си коалиционни партньори от "Обединени патриоти" в "кадрови резили". Според него всички техни хора във властта са се провалили в работата си. Въпреки че няколко пъти председателстващият Народното събрание Емил Христов помоли Шопов да сдържа нервите си и да се изказва коректно, депутатът  от "Атака" не промени тона си.

Думата взе Младен Михов от ВМРО и поиска наказание за Шопов. Но той веднага реагира и се опита да прекъсне изказването на бившия си коалиционен партньор. Юлиан Ангелов направи опит да се саморазправя с Шопов. Стигна се до размяна на обидни реплики и нуждата в скандала да се намесят квесторите. Ангелов нарече няколко пъти Шопов "боклук".

Емил Христов определи като недопустимо случващото се, но заяви, че няма да налага наказания, а случаят ще се разгледа на следващия Председателски съвет и на него ще се реши как да се процедира спрямо Шопов и Ангелов.

По искане на „Обединени патриоти“ депутатите излязоха в 30-минутна почивка. Почивката поиска депутатът Юлиан Ангелов. Това се случи малко преди края на дебата и гласуването за КРС.

Кандидатът за заместник-председател е само един - Кристина Хитрова. Тя е предложена от парламентарната група на ГЕРБ. От 2018 година е главен секретар на комисията. 

Четирима са кандидатите за членове. Ана Хаджиева е предложена от група народни представители. Деница Златева - бивш вицепремиер от служебното правителство на Огнян Герджиков, предложена от парламентарната група на БСП за България, Ердинч Хайрула - предложен от ДПС и Пеньо Пенев, който е предложение на "Обединените патриоти". От тях депутатите трябва да  изберат двама. 

В днешния парламентарен контрол ще участва вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще отговаря на въпроси, свързани с повишаването на качеството на фармацевтичната грижа и подобряване на достъпа до аптеки. Екоминистърът Емил Димитров ще дава разяснения за складираните отпадъци във Враца и Мизия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във