Банкеръ Daily

Общество и политика

Платени са 34 хил. лева за решетките в парламента

Решетките на парадния вход на парламента ще бъдат премахнати съобразно препоръките на Министерство на културата. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на Народното събрание Никола Минчев. Той увери, че от администрацията са се свързали с Министерство на културата и очакват днес да им бъде връчен акт за премахване на решетките. Ще се съобразим с него, без да обжалваме, каза той. 

Председателят поясни, че не е поръчвал решетките. Това, което се е случило, е, че администрацията се е свързала с фирмата, която е поставила идентични врати в края на 2019 г. и началото на 2020 г. в сградата на бившия партиен дом. Просто са се свързали със същата фирма, която е направили оферта, и администрацията е приела въпросната оферта. Тя е приета и е утвърдена от главния секретар. "До мен достига докладна записка за разходи в рамките на бюджета на Народното събрание. Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие", уточни Минчев. И обяви, че разходваната сума е 34 хиляди лева, а конкретно офертата за вратите е била на стойност 29 хиляди лева без ДДС. 

Според председателя на парламента не е в рамките на стандартната процедура подобна промяна в сградата на Народното събрание да става без негово знание и заяви, че като председател носи отговорност за всичко, но в случая никой не го е уведомил предварително. 

По повод консултациите с Министерство на културата Минчев посочи, че впоследствие е разбрал за устни консултации. Дори не останах с убеждението, че е било със служители на министерството, коментира той. На въпрос дали вижда политически цели, той отговори че не иска да обвинява никого - нито колеги депутати, нито от администрацията. И бе категоричен, че липсата на съгласуване с Министерство на културата и последващи санкционни действия спрямо Народното събрание, е пропуск в процедурата. 

Запитан за премахването на металните заграждения в периметъра за сигурност на сградата на Народното събрание, Минчев отвърна, че те са поставени във връзка с предварително организирани протести. "Ще говорим с охраната, след като вече няма протести, да бъдат премахнати", уточни той. Според него с поставянето на решетки на сградата на парламента, която има символно значение, не се дава добър пример. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във