Банкеръ Weekly

Общество и политика

Плащанията по "Околна среда" може да бъдат възстановени

Плащанията по ОП "Околна среда" може да бъдат възстановени, ако от Европейската комисия са удовлетворени след приключилата проверка на договорите. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова в кулоарите на парламента.

"Представили сме всички резултати в дирекцията "Одит на средствата от ЕС". Очакваме в края на тази седмица или в началото на следващата да дойдат експерти от тази дирекция и да направят проверка на извадка на това, което ние сме проверили, за да се изпрати информация към Европейската комисия", коментира Михайлова.

"Това са всички проекти, за които имахме писмо - за периода 2010 - 2013 г., по които има сключени договори по обществени поръчки. Всички тези обществени поръчки и отделните договори бяха проверени, над 230 договора, и са търсени грешките, заради които беше спряно плащането - смесване на критерии, удължаване на срокове, съкращаване на срокове, неравностойна конкуренция и изискване за принадлежност към организации", обясни министърът.

"Официалното внасяне, договаряне и подписване на оперативните програми се случва в период три месеца след като е подписано споразумението на страната член с ЕК. Всички предварителни консултации по оперативните програми преди това са неофициални и предварителни", добави тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във