Банкеръ Daily

Общество и политика

Плащането за паркиране в София вече и през мобилно приложение

Нова услуга ще предлага Центърът за градска мобилност (ЦГМ) от този месец. Тя позволява да плащаме през банковата си карта паркиране в "синя" и "зелена" зона чрез мобилно приложение. Цената не се променя - 1 лев за "зелена зона” и 2 лева за "синя зона". Условието е клиентът да има интернет на телефона и свалено подходящо приложение. Има версии за Android и за iOS мобилни операционни системи.

"Услугата дава възможност желаещите да се регистрират и да заплащат паркирането и чрез банкова карта, което ще бъде изключително полезно за чужденци или български граждани, живеещи извън страната и нямащи достъп до българските мобилни оператори", обясни Румяна Милова, директор Дирекция „Паркиране и гаражи“ към ЦГМ. Плащането чрез банкова карта и мобилна апликация не отменя възможността за разплащане чрез SMS-и. Тази опция остава като алтернативна, поясняват от ЦГМ.Дава се възможност и за пакетно заплащане - до 2 часа за "синя зона" и до 4 часа за "зелена зона". Освен това има опция за проследяване на мястото, където е паркиран автомобилът.

Милова уточни, че приложението вече работи от няколко дни, като близо 100 души са се възползвали от него. Предстои и разширение на зоната за платено паркиране в някои столични квартали приблизително със 6100 места. Точният брой на новите паркоместа ще бъде уточнен едва след като бъдат изготвени схемите за организации на движение и паркиране, което ЦГМ ще възложи на експерти, каза още тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във