Банкеръ Daily

Общество и политика

Плащаме с банкова карта билети за градския транспорт в София

Зареждане на картата за градския транспорт в София през интернет и безконтактно купуване на билет с банкова карта от днес - това са част от нововъведенията на Центъра за градска мобилност.

Всеки може да преиздаде старата си карта в 24-те пункта на Центъра за градска мобилност безплатно. С нея след регистрация в уеб портала желаещите ще могат да зареждат пътуванията си и през интернет. Старите карти продължават да важат още година.

"На сайта на Центъра за градска мобилност създавате вашия профил със снимка, с имейл, с телефон, при което на ПУК на Центъра за градска мобилност само ще продиктувате вашия имейл или телефон, профилът ви ще бъде зареден и картата ще излезе с необходимия превозен документ, който желаете да заредите върху нея. 60 минути за валидация. Това означава, че на 59-ата минута може да се валидирате и да пътувате още 15, 20, 30 минути и така нататък.

Отново ще повторя. Нека да се разгледат конкретно предложенията. Могат да дойдат и други идеи от съветниците. Знаете, че има много активни сред тях. Тази електронна система ще бъде изплатена през 2028 година и по договор струва 83 милиона лева", каза Димитър Дилчев от Центъра за градска мобилност.

Той обясни пред БНР, че предстои на 17 май в Общинския съвет да бъде внесено предложение в градския транспорт да се издава и т.нар. билет за време.

От гражданската организация "Спаси София" критикуваха старта на новата билетна система в София, която не давала възможност на гражданите да ползват билет с прекачване между различните превозни средства. Според организацията така се оскъпява пътуването на столичани със система, за която ще се платят близо 100 млн. лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във