Банкеръ Daily

Общество и политика

Планират бюджет от 1,5 млн. лв. за реализация на предложени от граждани проекти

Планираме бюджет от 1,5 млн. лв. за програма за реализация на предложения за проекти от граждани проекти като част от инвестиционната програма за 2021 г. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи нова програма на Общината за реализация на градски проекти, предложени от граждани и организации.

„Програмата е насочена изцяло към проекти и участие на граждани и граждански и творчески организации във формирането на част от бюджета на Столична община и то в най-важната част - инвестиционната програма за 2021 г. Нашата идея е по примера на Париж и други европейски градове за пряко участие на гражданите при избор на проекти, които да бъдат реализирани от Общината, тоест гражданите предлагат и избират, а Общината реализира тези проекти“, допълни тя.

Йорданка Фандъкова обясни, че от днес на специално създаден имейл гражданите и организациите ще могат да подават идейни предложения, които са с приблизително остойностяване.

В рамките на тези 1,5 млн. лв. ще могат да бъдат финансирани един или няколко проекта. Това ще зависи от избора на гражданите. "Затова нарекохме програмата "София избира", защото в рамките на един месец от 1 ноември до края на месец ноември гражданите ще могат да гласуват в интернет за всички проекти, които бъдат предложени", каза кметът на София, предаде "Фокус".

"На база на това гласуване и на бюджета, който е за първите проекти, ще включим тези от тях, които бъдат избрани от гражданите, ще бъдат включени за реализация през 2021 г.", допълни тя.

Фандъкова припомни, че през годините са били разработени седем подобни програми за финансиране на външни проекти на обща стойност около 4 млн. лв.: програма „Култура“ с бюджет от 1,5 млн. лв., програма „Европа“ с бюджет 450 000 лв. , „Младежки дейности и спорт“ с бюджет 640 000 лв., Програмата за финансиране на детско-юношески спорт за 900 000 лв. програма „Зелена София“ за 250 000 лв., „Социални иновации“ – 100 000 лв.

"Това са модели, които ние създадохме и които се приемат от нашите колеги от другите европейски столици като интересни и иновативни така, както ние проучваме техните идеи. По-различно е това, че докато във всички тези програми се предлагат от страна на граждани и организации проектите, но се оценяват от експертно жури, тук оценката ще бъде изцяло с прякото участие на гражданите. Втората разлика е, че другите проекти се реализират от самата организация, докато тук проектите ще се реализират от Столична община на база на класирането от гражданите", допълни кметът.

Очакваме активност на гражданите и организациите, които да дадат предложенията си по програмата „София избира“ в следващите три седмици, добави още тя.

"Призоваваме гражданите на София да гласуват. Със своя глас те ще участват във формирането на част от бюджета на инвестиционната програма на Столична община за следващата година. Това е един ангажимент, който бяхме поели, че ще даваме нови възможности за пряко участие на гражданите в разпределението на бюджета", допълни тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във