Банкеръ Daily

Общество и политика

Планира се по-лесен прием на украински студенти с българско гражданство

Министерството на образованието и науката подготвя законодателни предложения, за да улесни приема на украински студенти с българско гражданство или със статут на пребиваване в България. Това обяви министър Николай Денков в Комисията по политиките за българите извън страната.

Промените ще бъдат внесени преди второ четене на Закона за висшето образование, приет днес на първо гласуване в пленарна зала. Те ще важат и за кандидат-студентите от още 6 държави с българска диаспора, сред тях и Северна Македония.

Проблемът е, че сега те не могат да се възползват от възможностите за прием като чужди граждани, уточни министър Денков.

„Тези граждани от 7-те страни, с етнически произход български, установен по определен начин, пак казвам, това е дерогация от общото правило. Но в случая според нас то е оправдано, защото отговаря на българските национални интереси, не създава някакви специални привилегии“, обясни той.

Промените трябва да бъдат приети до края на април, за да не се наруши кандидат-студентският процес, предупреди министър Денков. Той отчете и че се увеличил приемът на студенти от Северна Македония в български университети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във