Банкеръ Daily

Общество и политика

Планетариумът с астрономическа обсерватория в Смолян е най-големият в България

"Сърцето" на Планетариума е кръглата звездна зала с куполообразен таван с диаметър 15 м и 150 места.

Звездите винаги са привличали интереса на човека и той се е стремял да изучи небето и небесните тела. Това го отведе и в открития Космос.

В Смолян вече тридесет години функционира един уникален по своята същност и предназначение обект - Планетариум. През годините той се е утвърдил като атрактивен туристически обект в родопския град. Планетариум в Смолян се посещава не само от българи, но и от много гости от чужбина.

Сградата на Планетариума е с много красива и оригинална архитектура. Оборудван е със съвременна техника, производство на заводите "Карл Цайс Йена". Към Планетариума е изградена и малка обсерватория, оборудвана с няколко телескопа, като най-големият от тях е с диаметър 15 м, с който при ясно небе, посетителите могат да наблюдават Слънцето. На астраномическата площадка в двора на Планетариума действа изключително прецизния слънчев часовник, който е още една туристическа атракция.
Планетариумът с астрономическа обсерватория в Смолян е най-големият планетариум в България. Отваря врати на 6 септември 1975 г. и оттогава е посетен от над 2 500 000 души.

Изследователската дейност е в зависимост от наличната материална база. Повече от 20 години тук се извършва ежедневен слънчев патрул. Правят се зарисовки и фотографии на слънчевите петна - единствената видима проява на активността на Слънцето. От 1990 г. Планетариумът работи в сътрудничество със Sunspot Index Data Center в Брюксел. Всеки месец там се изпращат наблюденията на слънчевите петна.

Планетариумът работи активно и по визуалното и фотографично документиране на всички лунни и слънчеви затъмнения и други интересни астрономични явления, видими от територията на България. От 1975 г. тук са заснети седем слънчеви и 15 лунни затъмнения. Някои от фотографиите са уникални за България.

Събран е значителен брой архивни материали. Специалистите при Планетариума изучават астрономическите представи на възрастното население от Родопския регион.

От 1 януари 1995 г. Планетариумът е член на Планетарната Общност със седалище Пасадена, Калифорния, САЩ - една от най-големите неправителствени организации за космически изследвания в света, а от 2005 г. е сред 100-те национални туристически обекта, под номер 83.

"Сърцето" на Планетариума е кръглата звездна зала с куполообразен таван с диаметър 15 м и 150 места. В центъра и е разположен основният проектор - планетариум за космически полети (RFP), произведен в заводи "Карл Цайс" в Йена, Германия, който създава изкуствено звездно небе, точно копие на истинското. Уредът е една съвършена съвкупност от оптика и механика, която позволява точното възпроизвеждане на движенията на небесната сфера, Слънцето, Луната и планетите в Слънчевата система, различни астрономически обекти и явления.

Под триметровия купол на обсерваторията към Планетариума е монтиран 15-см телескоп - рефлектор, система Касегрен-Менискас 150/2250. Планетариумът разполага и с телескоп - рефлектор Celestron, модел NEXSTAR 130 SLT, 130/650 и няколко по-малки. С тези телескопи, при ясно небе, посетителите могат да наблюдават Слънцето и активните области от слънчевата фотосфера през деня; Луна, планети, двойни звезди, звездни купове, мъглявини, галактики - всяка сряда вечер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във