Банкеръ Daily

Общество и политика

Пламен Узунов беше повикан в следствието, за да си отключи телефоните

Президентският секретар Пламен Узунов беше на втори разпит в Специализираното следствие. Причината беше електронната му комуникация с обвинения за търговия с опасни отпадъци бизнесмен Пламен Бобоков.

Узунов беше призован, за да предостави на разследващите правилните отключващи кодове за използваните от него два от общо три мобилни телефони, иззети в рамките на разследване за търговия с влияние.

В един от телефоните разследващите имат достъп до контакти, файлове, електронни писма и други данни, като е било извършено и възстановяване на изтрити записи. На другите два телефона обаче представените пароли за отключване били грешни. Според разследващите единият от заключените телефони е бил физически манипулиран и повреден. Експертите са го възстановили, за да го активират.

След края на разпита Пламен Узунов напусна следствието от вход, различен от този, на който го чакаха медиите.

За първи път Узунов беше разпитан на 19 юни. Тогава държавното обвинение разпространи електронни съобщения между него и Пламен Бобоков, като ги уличи в търговия с влияние. Тогава Узунов посочи, че не се притеснения, че е разпитан като свидетел и е съдействал на разследващите, на които при обиск в дома му е предал мобилните си телефони.

В четвъртък на разпит по разследването за търговия с влияние беше и шефът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев. Причината била, че един от телефоните на Пламен Узунов е намерен в автомобил от кортежа на президента Румен Радев и е бил предаден на разследващите на по-късен етап от шофьор на Узунов.

Станчев отрече пред медиите, да е е бил разпитван за телефоните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във