Банкеръ Daily

Общество и политика

Пламен Николов показа дипломите си пред журналисти

S 250 0910bf71 5cd0 4dbc b50e 378b2ee4f79c
S 250 ef0ff8ca 7e8c 494a 9e4e 6798e6cde024
S 250 78582943 ba39 44fc abf8 5cf6ab2faeff
S 250 e3a82d71 ea91 4eba 84be a48c8381d4f2

Кандидатът за министър-председател, номиниран от "Има такъв народ", Пламен Николов показа пред журналисти дипломата си за висше образование, дипломната си работа, докторската дисертация и документа за докторската степен. 

„Не сме се чували със Слави Трифонов днес. Цялата парламентарна група взе участие в съставянето на кабинета…. Философ съм, не съм юрист, икономист, анархист, както се пееше в песента на „Щурците“, каза той в отговор на журналистически въпрос.

"Не подценявайте философското образование. Най-големите умове в политическия свят са завършили философия – Хенри Кисинджър, Хелмут Кол, Дейвид Камерън, Беназир Бхуто. Моля ви се, не го превръщайте в махленски спор, нали искаме друг тип политика, нека да я направим. Сега ще видите съвсем скоро абсолютно всичко. До края на деня ще знаете кабинета“, каза още кандидатът за премиер.

"Има такъв народ" представят днес на три парламентарни формации структурата и състава на проектокабинета си в опит да реализират получения мандат от президента Румен Радев. Първата среща, която започна минути след 14.00, беше с парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Тя се провежде по покана на „Има такъв народ“ в зала „Изток“ на Народното събрание. От страна на ИБГНИ в разговорите участва председателката на групата Мая Манолова, заместник-председателят Николай Хаджигенов и повечето от депутатите. ИТН са представили структура и състава на проектокабинета, за който от ИТН очакват подкрепа в пленарната зала.

Сред срещата стана ясно, че проектокабинетът ще бъде съобщен след като приключат и трите срещи днес с парламентарните групи – на ИБГН, ДБ и БСП. Мая Манолова заяви: „Чухме имената на кандидатите за министри, ще ги обсъдим в парламентарната група“.

Увереност, че кабинетът ще бъде гласуван в Народното събрание изрази и номинирания за премиер Пламен Николов. На въпроси с искане на повече подробности за предлаганото правителство отговори:

„Нали трябва първо с нашите партньори (да обсъдим – бел. ред.). Ще го направим по начина, по който трябва да бъде, по най-добрия начин. С нашите партньори ще говорим и след това с вас. Ще произведем новина. Има шанс за проектокабинета“. 

След срещата с парламентарната група  „Изправи се БГ! Ние идваме!“ са планирани разговори с „Демократична България“ и „БСП за България“. Те бяха поканени с писма, подписани от председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

От „Демократична България“ вече декларираха, че ще решат дали да подкрепят проектокабинета, когато получат пълна информация за структурата, състава и приоритетите му, но са „доброномерени“.

БСП изрази удовлетворение от проведените досега преговори, но очаква споразумение.

За подписан документ с основните приоритети, но и имената на бъдещия състав на Министерски съвет настояха и от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

В петък държавният глава Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство с кандидата за премиер на ИТН Пламен Николов. Номинацията стана ясна минути преди връчването на мандата. От прессекретариатът на Президентството заявиха, че конституционната процедура е спазена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във