Банкеръ Daily

Общество и политика

Пламен Георгиев започна да събаря незаконните постройки на терасата си

Бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е започнал да събаря обявените за незаконни навеси на терасата си. Това се случва няколко дни след заплахата на премиера Бойко Борисов да го отзове като консул във Валенсия, ако не махне барбекюто и останалите постройки.

Думите на Борисов бяха: "Пламен Георгиев работи добре, умен човек е, но миналия четвъртък или петък казах на външния министър да го предупреди, че ако не си оттегли жалбата и не изпълни решението незаконната част от терасата му да бъде съборена, ще го отзова, така както съм го пратил." Под натиск от премиера Георгиев оттеглил и жалбите си срещу срещу заповедта на кмета на "Слатина" за принудително премахване на постройките. В понеделник заповедта му бе изпълнена.

Припомняме, че  Георгиев формира 105 хил. евро годишен доход като генерален консул във Валенсия. На 8 октомври испанското издание "Ел Конфиденсиал" съобщи, че чистата заплата на новоизлюпения дипломат ще е около 3300 евро на месец. Освен това той ще получи още 500 евро за съпругата си, както и по 200 евро за всяко от своите деца, като по този начин ще взима 4200 евро месечно. 

Дипломатическата служба обаче предлага бонуси, които испанското издание е пропуснало. Например в статията не е уточнено, че Министерството на външните работи поема наема на голям обзаведен апартамент с три спални, хол и кухня, както и самолетните билети за Георгиев, жена му и синовете му, както и училищните такси за децата. 

Също така не са пресметнати и командировъчните. Всъщност целият престои на бившия антикорупционен шеф във Валенсия се оформя като командировка. В случая трябва да се четат разпоредбите на Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат. Дипломатическите дневни за Испания са по 104 евро на ден, съобщи "Офнюз". Полагат му се и няколко бонуса, тъй като заема висок пост във Валенсия, а и защото има жена и две деца.

За длъжността на генерален консул му се полагат 110% от базата на официалните дипломатически командировъчни в Испания. Още 16 процента върху дневните е надбавката за придружаваща съпруга и две по 8 на сто за двете деца. Така дневните на консула Георгиев излизат по 151 евро на ден. Дневните средства ще му се начисляват както в работните дни, така и в събота и неделя и на официални празници - за всеки календарен ден, в който е в Испания. На година това прави 55 115 евро само от командировъчни. Като прибавим и заплатата от 4200 евро месечно, се събират още 50 400 евро на година.

По този начин годишният доход на бившия спецпрокурор в Испания излиза около 105 900 евро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във