Банкеръ Daily

Общество и политика

Пламен Георгиев заминава за Валенсия като консул в средата на октомври

Бившият шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев заминава като наш консул във Валенсия в средата на месец октомври. Той депозира своята оставка като прокурор в Специализираната прокуратура, която в сряда ще бъде разгледана като извънредна точка на заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Георгиев обясни, че цялата процедура по одобряването му за български консул във Валенсия е приключила.

През август на закрито заседание правителството одобри назначението на експредседателя на КПКОНПИ. Той подаде оставка от поста в комисията в последния ден на юли и още същия ден оставката му бе одобрена от Народното събрание. Георгиев обясни оставката със скандала с терасата на апартамента му в София, върху която според Столична община има построени незаконни постройки.

Пламен Георгиев бе една от фигурите в сагата "Апартаментгейт". Той излезе в дълъг отпуск до приключването на проверките за покупката на луксозния му имот. Данъчната администрация и държавното обвинение бяха фокусирани и върху произхода на средствата за закупуването на тризонета в квартал "Гео Милев". Все още НАП, прокуратурата и Столична община не са обявили конкретни резултати от инспекциите. Въпреки това Георгиев твърди, че НАП не е открила никакви нарушения при него или семейството му. 

За разлика от посланическите назначения, консулските не се съгласуват с президента Румен Радев, който в разгара на "Апартаментгейт" обяви, че сваля доверието си от Георгиев. След решението на кабинета трябваше да започне кореспонденция с испанските власти, за да се съгласят с българското предложение. Това се официализира с т.нар. "консулски патент", едва след получаването на който Пламен Георгиев може да поеме новата си позиция. Заради нея той трябваше да поиска от Прокурорската колегия да го освободи от прокурорската длъжност.

Георгиев беше сред първите кандидати за работа в новосъздадената през 2011 г. Специализирана прокуратура. До 1 януари 2012 г. когато тя започна работа, той беше заместник правосъден министър в първото правителство на Бойко Борисов. Предишният състав на ВСС го назначи и за заместник-председател на спецпрокуратурата. ВСС обаче го възстанови на редова работа, тъй в молбата си до прокурорската колегия Георгиев сам бе поискал това.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във