Банкеръ Daily

Общество и политика

Пламен Георгиев: Олигарси ме вкараха в компроматните глупости с терасата

Компроматни глупости са изнесените данни за моите имоти. Зад атаката стоят хора с медии, олигарси, срещу които има искове на комисията. Те имат 198 милиона причини да водят война. Тези хора на 20 и няколко години в смутни времена придобиха незаконно първия си милион. Има и други, придобили милиарди. И всички те се борят срещу мен и комисията, защото не им харесва това, което правим. Така коментира апартаментния скандал и "недоразумението" с терасата му председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

"Някои журналисти следват конкретна линия, за да вадят компромати. Единственият човек, който публично излезе пред медиите и си публикува нотариалните актове, съм аз. Повече с тези компроматни глупости аз няма да се занимавам", категоричен беше Георгиев, който вече е с няколко души охрана от НСО, която му била сложена след отправени заплахи. 

За няколко дни по другите имотни сделки е установено, че са изповядани от един нотиариус. Антикорупционната комисия преглежда всички сделки на "Артекс" от последните години. Установено е, че част от тях са сключени от юридически лица. Ще бъде правен анализ как са минали промените в ЗУТ през НС и дали има дарения на партии от страна "Артекс".

През април 2017 г. Георгиев придобива апартамент срещу сумата от 293 хиляди лева. Сделката е финансирана с банков кредит от близо 190 хиляди лева. В нотариалния акт на антикорупционния шеф попада и вече добре известната тераса със зидана постройка.Теренът с площ от 186 квадрата e отбелязан и графично отразен и в кадастъра. В имуществената си декларация обаче Георгиев пропуска въпросната тераса, обявява само апартамент от 156 квадрата и тераса от 48 квадрата. В официална позиция антикорупционният шеф категорично отрече да е собственик на недекларираните 186 квадрата. Оказа се обаче, че спорната тераса е ипотекирана от Пламен Георгиев като негова собственост.

   

Facebook logo
Бъдете с нас и във