Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПЛАМА - ЗА ТРЕТИ ПЪТ В ОЧАКВАНЕ НА СДЕЛКА

Плама е на път да спечели класацията за най-продаваното предприятие в България. На два пъти досега то сменя собствениците си, макар втория път само формално, и е на път да потрети.


Първата продажба на Плама е с дата 6 септември 1996 година. Тогава 75% от акциите му с общ номинал 4 976 377 хил. лв. станаха собственост на Евроенерджи холдинг ООД. Продавач бе Агенцията за приватизация.


В края на 1997 г. новият собственик апортира в капитала на Плама свое вземане от нея за около 44.9 млрд. лв. и така го увеличи от 6.64 млрд. лв. на около 51.5 млрд. лева. След тази операция холдингът държеше вече 96.78% от акциите на рафинерията. Това обаче не реши дълговите й проблеми. Поради липса на пари тя спря производството, синдикатите започнаха гражданско неподчинение с искане основният акционер - Евроенерджи холдинг, да се оттегли от Плама. В хаоса на социалното напрежение, обхванало целия Плевенски регион, се появи офшорката Интернешънъл Екуитис.


На 4 март 1998 г. в Министерството на промишлеността кредиторите на Плама научиха, че въпросната фирма е купила Евроенерджи холдинг, което автоматично я превръща в собственик и на Плама. Доскорошният представител на ЕБВР у нас Тимоти О'Нийл пък бе произведен в защитник на интересите на Интернешънъл Екуитис, а като неин собственик бе посочен Ъруин Брейч (виж стр. 31) - пишманприватизаторът на Химко. Всъщност Интернешънъл Екуитис само преговаряше от името на Stellar Global да закупи Евроенерджи холдинг. Едва в края на март медиите научиха, че името на истинския купувач на холдинга е Герезон Ентърпрайсиз - друга офшорка, за която г-н Брейч също твърди, че е негова.


До края на май тази година всички очакваха обявеният нов собственик на холдинга и на Плама да изпълни обещанията си и като начало поне да изплати заплатите на работниците и да завърти производството в рафинерията. Вместо това дойде новината, че Брейч е уволнил Тимоти О'Нийл.


Третият купувач


И когато всичко изглеждаше загубено, в началото на юни се появи нов, трети купувач - швейцарско-норвежкият консорциум Andre Cie - Norwegian Oil. Подкрепа за проекта на консорциума декларира Емил Хърсев, представител на интересите на австрийската Central Wechsell und Credit Bank. За разлика от Герезон, швейцарско-норвежкият консорциум заяви, че иска да купи само Плама, а не целия Евроенерджи холдинг. Първият тур на преговорите обаче завърши без успех. Тогава - в средата на юни, координаторът на консорциума Бони Бонев буквално съобщи, че в Евроенерджи холдинг не знаят какво искат.


На 29 юли 1998 г. обаче Плевенският окръжен съд удовлетвори молбата на ДФРР, която си търси от Плама над 3 млн. щ. долара, и откри срещу рафинерията процедура по несъстоятелност. Този акт подейства като леден душ на Евроенерджи холдинг, които спешно подновиха в преговорите с Andre Cie - Norwegian Oil.


Новата сделка


Така се стигна до първата седмица на септември, през която ще стане ясно дали Плама ще си има нов собственик. Информацията, разпространена от медиите преди 14 дни, че Евроенерджи холдинг е прехвърлил акциите си от Плама в полза на швейцарско-норвежкия консорциум Andre Cie - Norwegian Oil, е, меко казано, неточна. На 4 август Евроенерджи холдинг сключи с чуждестранния консорциум договор, с който му дава изключително право да придобие акциите на Плама, но при условие, че изпълни някои ангажименти - да пусне в експлоатация рафинерията, да осигури необходимия за работата й петрол - поне два танкера, и да се договори с банките кредиторки.


Едно от условията Евроенерджи холдинг да прехвърли на швейцарско-норвежкия консорциум акциите на Плама бе сделката да бъде одобрена от Агенцията за приватизация. Без нейно разрешение холдингът няма право да прехвърля или продава акциите си в рафинерията до края на септември 2001 година. Преди две седмици агенцията даде благословията си за предстоящата сделка между холдинга и консорциума. Тя обаче ще стане факт и Евроенерджи холдинг ще джироса акциите на Плама в полза на Andre Cie - Norwegian Oil само ако той изпълни ангажиментите си.


Техническите експерти на консорциума вече приключиха с оценката на производствените мощности на рафинерията. Вестник БАНКЕРЪ научи, че за ремонтирането и пускането им в експлоатация ще са необходими около 9 млн. щ. долара - с 3 млн. щ. долара повече от оценката, направена от същия екип три месеца по-рано. Запознати с намеренията на консорциума смятат, че въпреки увеличените разходи той няма да се откаже от сделката.


Голямата въпросителна - дълговете


През следващата седмица трябва да приключи и финансовият одит на Плама, поръчан от Andre Cie - Norwegian Oil. Той ще бъде основата, върху която консорциумът ще разработи предложението си за уреждане на задълженията на рафинерията към нейните кредитори - за над 84 млн. щ. долара.


Първото заседание на комитета на кредиторите ще се проведе на 17 септември 1998 година. На него те очакват да чуят как бъдещият собственик на рафинерията има намерение да погасява задълженията й - това ще бъде ключовият въпрос, който ще реши съдбата й. Първата крачка за решаването на дълговия проблем на Плама е да се изчистят задълженията й - над 41 млн. щ. долара главници и лихви, към обявените в несъстоятелност банки - МИНЕРАЛБАНК, БАЛКАНБАНК, ПЧБ, ТСБАНК, ЕЛИТБАНК и МБИР. Останалият дълг - към БИОХИМ, ОББ, ЕКСПРЕСБАНК, ПИМБ и ДФРР, е необходимо да се консолидира в една кредитна институция - вероятно БИОХИМ. Подобна схема трудно може да се реализира бързо дори й от консорциум с габаритите на Andre Cie - Norwegian Oil. Близки до сделката експерти обаче са на мнение, че в това отношение той ще получи подкрепата на правителството. Как и по какъв начин са въпроси, на които засега не може да бъде намерен точен отговор.


Канадско-индийският стършел


Интересно ще бъде да се наблюдава дали канадецът от индийски произход Ъруин Брейч ще се опита да реагира по някакъв начин на прехвърлянето на акциите на Плама от Евроенерджи холдинг към Andre Cie - Norwegian Oil. В интервю за в.БАНКЕРЪ (бр. 33 от 17.08.-23.08.1998 г.) г-н Брейч заяви: Не искам да продавам Плама, защото съм доволен от това, което видях там. Той заявява също, че Герезон притежава Евроенерджи. Въпросът е кой притежава Герезон? Г-н Брейч многозначително отговаря: Прайс Уотърхаус работят от 20 години за мен. Тези, които създадоха Герезон, работят в офиса на тази фирма (бел.а. Герезон) в Никозия, Кипър.


Според г-н Брейч, ако той не е собственик на Герезон, представителите на швейцарско-норвежкия консорциум нямаше да го посещават в хотел Шератон, където отсяда, когато е в София, и да уточняват с него кой е собственикът на Герезон и на Евроенерджи. Според г-н Брейч този въпрос ще се решава от съда в Плевен.


Герезон не е съдружник в холдинга


Според Атанас Коларов - представител на Сауд ал Джабер Лимитед, обаче няма какво да се решава.


Собственик на около 96.78% от капитала на Плама е Евроенерджи холдинг, а собственици на холдинга са Сауд ал Джабер Лимитед, Мълуеи Инвестмънт Лимитед и GGT. Наистина в края на февруари 1998 г. ние сключихме договор с Интернешънъл Екуитис, която по-късно бе заменена с Герезон, да й продадем нашите участия в Евроенерджи холдинг ООД. Това обаче щеше да стане, ако купувачът бе изпълнил няколко условия. Най-важните от тях бяха до 31 март 1998 г. да плати 2 млн. щ. долара, за да пусне в експлоатация машините и съоръженията в рафинерията, да плати заплатите на работниците и задълженията към НЕК и към Булгаргаз. Освен това купувачът на дяловете в Евроенерджи холдинг трябваше да осигурява на Плама по един танкер нефт на всеки две седмици. Герезон вече не е съдружник в холдинга, защото не изпълни нито едно от тези договорени през февруари условия - коментира г-н Коларов. Той съобщи, че представителите на сегашните съдружници на Евроенерджи холдинг са помолили г-н О'Нийл да продължи да изпълнява задълженията си на управител.


За г-н Коларов въпросът за това кой може и кой не може да се разпорежда с активите на Евроенерджи холдинг на Плама е приключил. Дали обаче така смята г-н Брейч? Пред репортер на в.БАНКЕРЪ той също заяви, че разполага с документи в подкрепа на своята теза, но се въздържа да ги предостави като доказателство за думите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във