Банкеръ Daily

Общество и политика

Плажовете плажовете "Корал" и "Алепу" от разлива на мазут

Анализирани са повторните проби от морските води край Созопол, взети заради изтичането на мазут от потъналия през 1921 година близо до острова Свети Иван американски кораб "Мопанг". Това съобщиха от Басейновата дирекция "Черноморски район".

Проби са взети от четири пункта: непосредствено над потъналия кораб, до боновото заграждение, на един километър от брега на плажа "Черноморец" и на "Централен плаж-Созопол". Анализът на пробите показва, че непосредствено извън ограждението на разлива и до морския плаж няма замърсяване на морската вода. Останалите изследвани показатели са под границата за определяне на метода за изпитване и отговарят на стандартите за качество на околната среда, информираха от дирекцията. Има минимално локално замърсяване с нефтопродукти единствено в района на разлива, непосредствено над потъналия кораб в акваторията на острова.

Извършено е изследване за наличие на нефтопродукти, бензен, етилбензен, флуорен и др.

Резултатите от взетите проби от морската вода от плажовете "Корал" и "Алепу" отговарят на стандартите за качество на околната среда по всички изследвани показатели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във