Банкеръ Daily

Общество и политика

Питейната вода в София може да се пречиства от неподходящ и опасен препарат

Проф. Емил Бурнаски (вдясно) и доц. Галя Бърдарска от БАН, и общинският съветник инж. Симеон Славчев.

Недостатъчно изследван препарат, носещ потенциален риск за здравето, е възможно да бъде използван за пречистването на водата в язовир Искър. Причината за това е поредната обществена поръчка, несъобразена с редица изисквания, възможни вреди и допълнителни ненужни разходи. 

През ноември, 2018 г. Софийска вода обявява обществена поръчка за доставка на химикали за пречистване на питейна вода. Поръчката е спечелена от български доставчик на гръцки търговски продукт. Преди отварянето на ценовите листи две фирми, които са кандидатствали, биват отстранени. Те подават жалби към Комисията за защита на конкуренцията с посочени конкретни нарушения при изпълнението на поръчката. Съществува и съществена подмяна на документацията. Решението на комисията от 11 юли тази година обаче е в полза на Софийска вода, като не са взети под внимание нарушенията, за които е сигнализирано. 

Във връзка с този казус инж. Симеон Славчев, общински съветник в София, съпредседател на "Политическа група 5" и зам.-председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет даде пресконференция на тема "Непрофесионалните решения на Софийска вода АД и КЗК за доставка на коагулант за пречистване на софийската питейна вода". Участваха още и проф. Емил Бурназки, и доц. Галя Бърдарска от Националната програма за опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления - МОН и Института за изследване на климата, атмосферата и водите при БАН.

По думите на проф. Бруназки са направени изследвания на въпросният пречистващ препарат и е установено, че неговото качество и състав са в разрез с изискванията в България. Това води до здравен риск за населението. Освен това гръцкият продукт оскъпява допълнително пречистването, тъй като е предназначен за много замърсена вода. Водата в язовир Искър с минимални нива на замърсяване, което означава още непредвидени разходи при експлоатацията на продукта, тъй като той ще причини чести задръствания на пясъчните филтри. Освен това гръцкият продукт бил 2,7 пъти по-скъп от българския.

"Язовир "Искър е с едни от най-добрите показатели на водата на Балканите", заяви от своя страна доц. Бърдарска. "Пречиствателната станция в Панчарево може да се справи дори и при екстремни ситуации, каквато беше кризата от 1994 година. Ефективността ѝ на пречистване е изключително добра. За нас най-подходящ е българският продукт, който е защитен с европейски лиценз и върши дейност 3 в 1. Станцията в Панчарево досега работеше с него и качеството на питейната вода беше много високо. При избирането на гръцкия продукт и решението на КЗК се вижда ужасна липса на експертно мнение. Комисията беше длъжна да се консултира със специалисти по темата, а не просто да копира отговорите на Софийска вода. Това се вижда и при предоставените материали за обществената поръчка", обясни още Бърдарска.

От изявлението на учените стана ясно още, че въпреки сигналите, гръцкият продукт е закупен и ако не бъдат взети навременни и сериозни мерки, той може да бъде пуснат в употреба. Експертите, заедно със Симеон Славчев предлагат прокуратурата да извърши проверка на обществените поръчки на "Софийска вода". От своя страна, Министерството на здравеопазването е нужно да възложи на специализирана лаборатория определянето на цялостния химически състав на използваните съединения в продукта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във